Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CSQEP presenta el seu pla de xoc alternatiu amb 14 propostes en el ple d'urgència social

El Govern demana idees factibles davant la pobresa i l'oposició més autocrítica

Arturo Puente

Catalunya Sí que es Pot ha presentat aquest dimecres davant el ple monogràfic de pobresa el seu pla de xoc social, amb 14 propostes, sis d'elles consensuades amb el PSC, que desglossen els eixos sobre els quals el grup vol que el Govern efectuï el seu “canvi de rumb” en la lluita contra la pobresa. Les propostes, que seran votades pel ple aquest dijous, s'engloben en un pla general quantificat pel grup en 4.000 milions d'euros, 15 vegades superior al pla de xoc pactat per JxSí i la CUP per propiciar la investidura.

La proposta principal de CSQEP versa, precisament, sobre com finançar el seu pla de xoc. El grup reclama canvis en els impostos de successions i patrimoni, millorar la progressivitat en el tram autonòmic de l'IRPF i llançar un pla de lluita contra el frau i evasió fiscal. Sobre el deute, el grup vol fer una auditoria prèvia a una reestructuració, incloent un impagament arribat el cas. A més, es proposa revertir la llei aprovada ad hoc per CiU i PSC per a BCN World, que rebaixa del 55 al 10% l'impost al joc i als casinos.

Amb totes aquestes mesures el grup preveu obtenir uns ingressos extres de fins a 3.000 milions, 460 d'ells provinents dels canvi tributaris i fins a 2.600 de la lluita contra el frau. Els 1.000 milions restants, preveuen, provindrien de l'accés als mercats. Una “operació quirúrgica”, en paraules de la diputada Marta Ribas, en contrast amb les “tiretes” del pla de xoc del Govern.

Pel que fa a les propostes de resolució que presentaran CSQEP, el grup vol garantir la concessió del 100% de beques menjador per a totes les famílies que compleixin els barems, millorar l'accés al transport públic amb tarifes especials, eliminar el copagament en l'atenció a la dependència o impulsar el model “Housing First” com a política activa per a les persones sense llar. També es proposa recuperar la Direcció General d'Igualtat i revisar els criteris del pla de garantia juvenil per evitar l'encadenament de contractes temporals i el mal ús dels contractes de pràctiques.

Pel que fa a la garantia de rendes, el grup morat vol forçar el Govern a que presenti en el termini de dos mesos la promesa reforma de la Renda Mínima d'Inserció, incloent la revisió dels expedients denegats després de la reforma de la RMI de 2011. També insten el departament d'Economia a contemplar en els pressupostos de 2016 fons per a la Renda Garantida de Ciutadania.

Finalment, CSQEP vol introduir, de forma progressiva, una prestació econòmica universal per a les famílies amb fills de 0 a 17 anys, de 100 euros al mes per fill. Variants d'aquesta mesura han estat recomanades per la FEDAIA i altres organitzacions de la infància i el seu impacte podria superar els 1.500 milions d'euros. El pla del grup de Podem, ICV i EUiA és que la prestació s'introdueixi a poc a poc, començant per les rendes més baixes.

Etiquetas
stats