Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Referèndum o eleccions: Puigdemont preveu culminar el procés sobiranista abans del setembre del 2017

Puigdemont a la manifestació de Salt d'aquesta Diada

Oriol Solé Altimira

Els catalans partidaris de la independència van omplir aquesta Diada els carrers per cinquè any consecutiu. I ara què? El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha recollit el guant de la mobilització ciutadana i ha assegurat que l'any que ve haurà culminat el procés sobiranista, ja sigui amb la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació o d'unes “eleccions constituents” abans del setembre del 2017. Segons el parer del president, el referèndum –ja sigui pactat amb l'Estat o convocat per les institucions catalanes– és “el millor instrument” per culminar el procés sobiranista.

“Aquest procés va començar a les urnes i acabarà a les urnes”, ha afirmat Puigdemont en una entrevista a Catalunya Ràdio. Que s'esculli una fórmula o una altra depèn, en paraules del president, que el referèndum sigui “factible”. En aquest sentit, Puigdemont ha remarcat que la viabilitat del referèndum no depèn tan sols d'un acord amb l'Estat, sinó de que les institucions catalanes que el puguin convocar aconsegueixin que sigui “vinculant”, això és, amb estàndards internacionals de participació, validació i garanties.

En les paraules de Puigdemont ressonava el procés participatiu del 9-N, una votació que va mobilitzar els partidaris de la independència però que ni la mateixa Generalitat va arribar a plantejar com una consulta d'autodeterminació. Després de la seva suspensió per part del Tribunal Constitucional, el Govern d'Artur Mas la va rebaixar a un “procés participatiu”. El recompte dels vots, per exemple, el van fer voluntaris.

Si finalment el referèndum no es considera l'opció més “factible”, Puigdemont ha insistit que el pla sobiranista de Junts pel Sí seguirà plenament vigent. Així, el Parlament continuarà aquest curs la tramitació de les lleis independentistes, que Puigdemont preveu redactes per l'estiu del 2017. El test ciutadà al pla sobiranista serien, en aquest cas, les eleccions constituents, que aquest diumenge Puigdemont va preveure convocar per després de la Diada de l'any que ve.

En tot moment Puigdemont ha volgut deixar clar que la “culminació” del procés sobiranista vindrà amb la “validació ciutadana” a través de les urnes. “Si és el referèndum, fantàstic. Si entre tots vam decidir que no és el millor mecanisme, tenim les eleccions constituents”, ha asseverat. També ha recordat que el procés sobiranista que el seu Govern impulsa neix de la negativa de l'Estat a un referèndum d'autodetermianción. “L'únic acte unilateral és la denegació del referèndum per part de l'Estat”, ha assenyalat.

Etiquetas
stats