Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Sanitat valenciana declara la guerra a l’homeopatia

La consellera Carmen Montón explica les actuacions en relació amb l’homeopatia a representants de diferents col·lectius

Miguel Giménez

València —

“La Conselleria aposta per una assistència sanitària basada en l’evidència científica i per no substituir tractaments amb eficàcia demostrada per uns altres d’alternatius”. Així ha explicat la titular valenciana de Sanitat Universal i Salut Pública, la socialista Carmen Montón, la decisió del seu departament d’emetre una instrucció a través de la qual recorda als professionals sanitaris valencians que l’homeopatia no té evidència científica que en justifique la utilització clínica, apunta que està exclosa de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut i adverteix que els centres públics no poden acollir activitats no reconegudes com a assistencials.

A més, la consellera ha remés una carta a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, perquè el Govern retire la condició de medicament a l’homeopatia –actualment reconegut en virtut del RDL 1/2015–. De la mateixa manera, en l’escrit s’insta el Ministeri a tramitar davant de les autoritats europees la modificació de l’article 1.c.5 de la directiva 2004/27 del Parlament Europeu que també es refereix a l’homeopatia.

“Des de l’Administració hem de diferenciar clarament les substàncies que tenen una base mèdica fonamentada en l’evidència dels productes i les pràctiques (pseudociència) que no han demostrat ser eficaços”, ha insistit la consellera de Sanitat, que ha recalcat que no s’han de substituir els tractaments amb eficàcia terapèutica o curativa contrastada per pràctiques “que en alguns casos poden aportar benestar físic o emocional”, però que “no curen i generen confusió”. Això suposa un risc per a la salut de les persones, com ha quedat demostrat recentment en alguns casos que han tingut un “desenllaç tràgic”.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, ha reconegut Montón, és “obrir el debat en l’àmbit de les nostres competències”, alhora que ha cridat l’atenció sobre la contradicció en què cau el Ministeri: dóna consideració de medicina a l’homeopatia, però no la inclou en la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut. D’aquesta manera, en les farmàcies hospitalàries no hi ha cap tipus de producte d’aquestes característiques, però sí que es poden trobar en les farmàcies perquè estan considerats com a medicaments.

La instrucció de Sanitat incideix en el fet que “no està autoritzada la publicitat, la promoció, la presència i el desenvolupament de qualsevol activitat considerada com a pseudociència que no siga reconeguda pel Ministeri de Sanitat”. En la llista d’activitats considerades com a pseudociència pel Ministeri hi ha: la medicina naturista, la naturopatia, la medicina tradicional xinesa, l’acupuntura, l’aiurveda, la fitoteràpia, la teràpia nutricional o els tractaments amb vitamines. També hi figuren pràctiques com l’osteopatia, la quiropràxia, el quiromassatge i drenatge limfàtic, la reflexologia, el xiatsu o l’aromateràpia, la meditació, el ioga, l’oració, la cinesiologia, l’hipnoteràpia, el reiki, la teràpia biomagnètica, el txikung...

Reunió amb professionals

La consellera s’ha reunit aquest dilluns amb representants dels consells autonòmics de metges, farmacèutics, infermeria, tècnics superiors sanitaris i psicòlegs i de l’Institut Mèdic Valencià, i també amb l’Associació per a Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i el Consell de Salut, entre altres, als quals ha explicat el contingut de la instrucció, que també ha estat enviada al personal directiu de la Conselleria i a les direccions territorials.

Etiquetas
stats