Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València vol deixar de ser la ciutat amb més contaminació lumínica d'Espanya

Les imatges captades per l’Agència Espacial Europea reflecteixen la contaminació lumínica a València

Carlos Navarro Castelló

València —

El nou equip de Govern de l’Ajuntament de València que dirigeix Joan Ribó (Compromís) vol posar fi al dubtós honor que situa la ciutat com la número u en contaminació lumínica d’Espanya, i una de les primeres d’Europa.

Així ho reflecteix un estudi de la Universitat Complutense de Madrid, segons el qual, la capital valenciana està al capdavant quant a intensitat per metre quadrat, seguida de Madrid, Barcelona i Sevilla.

Segons l’estudi esmentat, l’increment de la despesa en l’enllumenat públic a València es va multiplicar per dos entre l’any 1990 i el 2000 i una altra vegada per dos entre el 2000 i el 2007.

Aquestes dades reflecteixen una de les obsessions més grans de Rita Barberá durant els seus anys com a alcaldessa, la qual, després d’accedir a l’Alcaldia el 1991, va omplir els carrers de València de fanals, i després, en plena crisi, econòmica va llançar un pla d’estalvi basat a apagar-ne una part.

D’aquesta manera, mentre la població valenciana ha crescut al voltant d’un 2,5% en aquest període de temps, en vint anys la despesa energètica s’ha disparat un 400%.

A més, la capital valenciana té una despesa en il·luminació pública per habitant i any de 137 quilowatts, el doble que Madrid o Barcelona i quatre vegades més que algunes ciutats alemanyes o neerlandeses.

En aquest sentit, segons l’últim anuari estadístic de la ciutat, l’any 2014 València tenia 107.923 punts de llum (entre fanals, focus i semàfors) amb una despesa total de 12,7 milions d’euros.

Segons els experts de la Complutense, un dels motius pels quals la contaminació lumínica és tan elevada a la ciutat és pels seus fanals del tipus globus, que en compte d’il·luminar exclusivament el terra, deixen escapar tot el feix de llum en totes les direccions.

Una situació que es pot observar a la perfecció en unes imatges captades per l’Agència Espacial Europea el 2013.

Per tractar de suavitzar aquesta situació, l’alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, explicaran aquest dimecres en roda de premsa el Pla d’Eficiència Lumínica de València i abordaran el crèdit de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE, pel nom en castellà) per a renovar l’enllumenat més contaminant.

Etiquetas
stats