Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Carles Puigdemont marca el referèndum i la fi de l'austeritat com a objectius de la seva legislatura

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont

Arturo Puente

L'omnipresent procés sobiranista cada vegada ho és menys en el debat públic català. El discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el debat de política general d'aquest dimecres així ho ha certificat: de gairebé 100 minuts d'intervenció la qüestió nacional amb prou feines ha tret el cap amb claredat en els últims 10. El de JxSí ha apuntat cap al referèndum com el gran objectiu de la seva legislatura en aquesta matèria, però al mateix nivell que la recuperació de les polítiques socials i la fi de l'austeritat.

Per tots dos objectius ha mirat a la CUP, als que els ha reclamat que no tinguin “vergonya” de coincidir amb JxSí, però també a altres grups, com CSQEP. De fet, amb els dos grups negocien a aquestes hores les propostes de resolució sobre el referèndum que probablement seran aprovades aquest dijous. Segons han avançat fonts dels grups, el pacte amb els anticapitalistes serà un text que parli de celebrar un referèndum “com a molt tard al setembre”. Mentrestant, amb la marca de Podem, ICV i EUiA s'intenta consensuar una posició conjunta per reclamar a l'Estat una negociació sobre el dret a decidir.

En el capítol de la fi de l'austeritat, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dimecres que el 2017 l'administració catalana llançarà una oferta pública de 7.000 noves places de treball. Aquesta oferta, condicionada a l'aprovació de nous pressupostos, seria la primera d'aquest volum que es fa a Catalunya en els últims anys, després que l'any passat s'obrissin 1.230 noves places després d'anys de sequera total.

Segons ha detallat, els nous llocs es repartiran entre les diferents conselleries: 2.500 d'ells en sanitat, 2.000 en educació, 500 mossos, 150 bombers o 300 de personal tributari. L'oferta de noves places funcionarials ha estat una de les propostes concretes més destacades del líder català, en un discurs en el qual ha dibuixat els reptes de l'administració posant l'accent en l'aprovació de les noves comptes.

Un referèndum pel 80%

Des del grup de Catalunya Sí que es Pot han près la paraula del president quan va assegurar, la setmana passada, que se centraria en buscar un pacte amb l'Estat pel referèndum. El líder de Podem, Albano-Dante Fachin, ha reclamat “un referèndum pel 80%”, en referència al percentatge sobiranista que suposen algunes enquestes, és a dir, un referèndum vinculant i reconegut. En aquesta línia anirà la proposta de resolució que el grup esquerrà presenti dijous, i que esperen poder pactar, almenys, amb JxSí.

La voluntat d'acord per ambdues parts no ha evitat que Fachin i la també diputada de Podem Àngels Martínez Castells, amb la qual s'ha repartit el temps d'intervenció, passessin a l'oposició més bel·ligerant en matèria social. Martínez ha retret al president una visió de Catalunya “com el país de les meravelles”, i ha repassat projectes com el BCN World, per preguntar pel model del país independent que proposa. Fachin també li ha recordat l'últim informe Bofill, que deixa Catalunya com el territori europeu amb una inversió en educació més baixa en relació amb el seu PIB.

L'oposició acusa Puigdemont de triomfalisme

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha qualificat el discurs de Puigdemont de “triomfalista” i “desconnectat” de la realitat catalana. La de Ciutadans ha retret la gestió del Govern de les polítiques actives d'ocupació, al·legant que Catalunya té pitjors dades de creació d'ocupació, a més de les prioritats de despesa, que considera enfocades a la independència. “¿Vostè prefereix més ambaixades pel conseller Romeva o ajudar els autònoms?”, li ha preguntat.

En un discurs clàssic dels taronges, on s'han barrejat critiques a l'independentisme amb càrregues contra la suposada despesa supèrflua del Govern, Arrimadas ha retret la falta d'autocrítica del cap de l'Executiu, que ha passat de puntetes sobre assumptes com la deute o la cohesió territorial. “Hi ha més diferències entre províncies catalanes que entre Catalunya i altres comunitats. ¿Això també és culpa d'Espanya?”, li ha etzibat. El fil conductor d'Arrimadas ha estat assenyalar el Govern de JxSí com a continuista respecte el d'Artur Mas.

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha reconegut els problemes del Govern a causa de la “manca d'eines i restriccions pressupostàries”, però tot i això ha assegurat que Puigdemont governa malament perquè “no fixa bé les prioritats”. “Ha preferit no aprofitar bé les eines, entre altres coses perquè així es va nodrint l'imaginari independentista”, ha assegurat. Segons ha criticat el del PSC, el Govern ha deixat d'impulsar una reforma fiscal per recuperar ingressos i ha preferit fer retallades i incórrer en deute “que no s'ha traduït en més benestar”.

Per aquesta raó, Iceta ha reclamat a Puigdemont que s'oblidi del referèndum pactat, que ha assegurat veure molt improbable, i se centri en “lluitar de forma seriosa en lluitar contra la desigualtat”. Entre les seves propostes, la renda garantida, la signatura de convenis amb companyies subministradores per evitar talls de llum de famílies pobres, o recuperar les ajudes per accedir a residències. “Si esperem a la independència per fer-ho trobarem una societat trencada”, ha assegurat el socialista.

La CUP manté la seva aposta per modificar l'IRPF

“Qui s'oposa que els rics paguin més?”, S'ha preguntat el diputat de la CUP, Benet Salellas, que ha esgrimit l'última enquesta del CEO que afirma que el 75% dels catalans estan d'acord amb una pujada per els trams més alts. La CUP s'ha reafirmat en la seva aposta per modificar els trams de l'IRPF per fer-los més progressius, a més d'altres figures com successions i pensar un impost a la riquesa a imatge de l'impost implantat a Guipúscoa sota el govern de Bildu.

Segons ha assegurat el seu company de formació, Albert Botran, “la responsabilitat de no haver arribat a un acord sobre els anteriors pressupostos és culpa de tots dos”, deixant clar que la negociació dels propere comptes no serà més fàcil. No obstant això, els anticapitalistes han mostrat la seva voluntat de total sintonia amb els plans d'Puigdemont de celebrar un referèndum. “Aquesta ha de ser la legislatura de l'autodeterminació, en què estem d'acord 83 dels 135 diputats”, ha assegurat Botran, en un gest de complicitat per mostrar als CSQP la seva obertura als pactes.

En el seu torn de rèplica, el president ha refredat les expectatives de la CUP i els altres grups d'esquerres sobre introduir als comptes canvis perquè les rendes altes paguin més IRPF. “Els problemes de Catalunya no s'arreglen pujant mig punt un impost”, ha afirmat. “El principal problema és l'espoli fiscal”, ha tancat.

Etiquetas
stats