Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Qui són els onze col·laboradors que Jordi Pujol Ferrusola arrossega al jutjat?

Jordi Pujol Ferrusola.

Josep Maria Casas

Barcelona —

Aquest 12 de novembre, a partir de les 10 del matí, desfilaran per l’Audiència Nacional onze empresaris i familiars de Jordi Pujol Ferrusola que el jutge Pablo Ruz ha citat a declarar com a imputats perquè presumptament van ajudar-lo a cobrar comissions d’empreses que contracten amb administracions públiques. Suposadament, gràcies a la seva col·laboració, l’hereu de l’expresident de la Generalitat va aconseguir ingressar prop de 8 milions d’euros entre 2008 i 2012. Aquests són els onze imputats, ordenats per l’ordre que declararan davant el jutge Pablo Ruz:

1. Xavier Tauler Ferre

Conseller delegat de la constructora Copisa i amic de Jordi Pujol júnior des de la infància, des dels temps en què anaven a la mateixa aula. En un informe del juliol passat, els investigadors de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) el qualifiquen de “figura essencial” en les operacions entre Copisa i Jordi júnior, per les quals aquest últim va facturar més de 3,5 milions d’euros. El nom de Xavier Tauler apareix en moltes d’aquestes operacions, que van servir per a què l’hereu Pujol s’embutxaqués comissions sense que n'hi hagi cap constància, segons la Policia, que realment intervingués com a assessor o intermediari. Curiosament, com a executiu de les constructores Copisa i Natur System, Tauler ja va declarar el 2010 davant la comissió parlamentària d’investigació del cas Millet per les obres que van fer al Palau de la Música.

2-5. Ramon Gironès Pagès, Ramon Gironès Riera, Mercè Riera Anglada i Xavier Corominas Riera

Els exsogres de Jordi Pujol júnior –Ramon Gironès Pagès i Mercè Riera Anglada–, un excunyat –Ramon Gironès Riera– i un familiar, Xavier Corominas Riera, van intervenir en el cobrament d’una comissió pagada per Novensauro Immobles (grup Copisa) arran de l’adquisició d’una finca de l’Hospitalet de Llobregat que era propietat de l’empresa Focio. En declaracions als agents de la UDEF, Laura Cutillas, copropietària de Focio, va relatar que després de l’operació va rebre la visita de l’exsogre i de l’excunyat de Jordi Pujol júnior per “exigir el cobrament d’un 3%” de l’import de la venda, que va superar els 30 milions d’euros. Tot i que no s’havia pactat cap comissió, per suggeriment d’un directiu de Copisa, va accedir a pagar l’1% per estalviar-se discussions. Aquest directiu li va donar el nom de Mercè Riera Anglada –l’exsogra– i de Xavier Corominas Riera, que són els que li van presentar la factura, si bé aquests tampoc van actuar com a intermediaris perquè ni tan sols els coneixia. Aquesta finca tenia conflictes urbanístics amb la Generalitat, que es van solucionar després de la venda.

6-7. Carles Sumarroca Claverol i Carles Sumarroca Coixet

Primer declararà el fill i, a continuació, el seu pare per un contracte que la constructora Emte, controlada per la família Sumarroca, va pagar a Jordi Pujol júnior. Per aquesta feina, un assessorament sobre la implantació de les empreses del grup Sumarroca a Mèxic, va facturar uns 150.000 euros. L’octogenari Carles Sumarroca Coixet és amic de l’expresident Jordi Pujol i va participar amb ell en l’aventura de l’extint rotatiu El Correo Catalàn i en la fundació de Convergència (CDC). Les seves respectives esposes, Núria Claverol i Marta Ferrusola, van ser sòcies durant dos anys a l’empresa de jardineria Hidroplant. Però Pablo Ruz no preguntarà al pare i al fill Sumarroca per aquestes relacions històriques, sinó per la feina facturada per Jordi júnior. La UDEF investiga si es va efectuar algun pagament a través d’un tercer, Jaume Ferrer, extresorer del Barça en l’etapa de Joan Laporta, del qual sospiten que podria haver fet arribar diners del grup Sumarroca a l’hereu Pujol Ferrusola. Tot i així, el jutge no ha citat Ferrer ni tan sols com a testimoni.

8. A.G.K.

En una declaració a la Policia, aquest empresari va reconèixer que coneix des de fa molts anys Jordi Pujol júnior a través del seu amic comú Jordi Puig, el germà petit del conseller Felip Puig. Els dos Jordi compartien un despatx al carrer de Ganduxer de Barcelona fins fa tres anys. El jutge ha citat GK perquè una de les seves empreses va pagar prop de mig milió d’euros a l’hereu Pujol pel seu assessorament o intermediació en la promoció de dos blocs d’apartament de luxe al port d’Eivissa.

10-11. Gustavo Buesa i Josep Mayola Comadira

Aquests dos empresaris són els suposats socis de Jordi Pujol júnior en negocis d’abocadors. En un informe de la UDEF se situa als tres al darrere de Gestió i Recuperació de Terrenys, una empresa dedicada al tractament de residus que va guanyar l’adjudicació, l’any 2002, al final del pujolisme, de l’abocador de Tivissa, a la comarca de la Ribera d’Ebre, que també presta servei a la Terra Alta i al Priorat. Buesa i Mayola suposadament van comprar la participació de Jordi Pujol júnior i, a continuació, van vendre l’empresa a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) en una operació en la qual van aconseguir grans plusvàlues. Buesa és un polèmic empresari que, a través de GBI Services SA, s’encarrega de la recollida de brossa de Llorent de Mar –un contracte investigat en l’anomenat cas Clotilde– i que va posar en marxa l’abocador de Vacamorta (Baix Empordà), sobre el qual el Tribunal Suprem ha dictat una ordre de clausura.

11. Luis Delso

Les empreses de Jordi Pujol Ferrusola han emès factures milionàries a Isolux, la corporació que presideix Luis Delso. L’any 2007, l’hereu Pujol va ingressar tres factures per un import de prop d’1,3 milions d’euros en concepte de «col·laboració en projectes de construcció a Mèxic». Entre 2010 i 2012, va emetre cinc factures més per un import de 600.000 euros per suposades tasques de consultoria sobre la construcció de xarxes elèctriques al Gabon. En un informe de la UDEF s’indica que Isolux no ha aportat els documents que “donessin fe” d’aquestes feines. Una curiositat: quan Jaume Ferrrer va perdre les eleccions a la presidència del Barça i es va quedar sense feina, poc després se n’anava a treballar al Gabon per posar en marxa la Lliga de Futbol professional d’aquest país africà. L’hereu Pujol compta amb privilegiades relacions entre els seus governants.

Etiquetas
stats