Les factures irregulars de l’Hospital Provincial de Castelló ascendeixen a gairebé 33 milions d’euros
Les factures de dubtosa justificació de l’Hospital Provincial de Castelló emeses fins l’any 2015 amplien el temps d’emissió i es remunten al 2003, de manera que s’incrementen amb 7,7 milions més els rebuts sospitosos que es van destapar al juny; s’arriba, doncs, a gairebé 33 milions d’euros.ç
Segons avança la Cadena SER, les empreses emissores són Piaf, el propietari de la qual ha reconegut haver finançat el PP dins de la trama Gürtel, amb 2,6 milions entre el 2003 i el 2005, i també el grup Domo, amb 5,1 milions en factures sense contracte fins l’any 2015.
La Conselleria de Sanitat Universal, atesos els fets, ha ampliat la denúncia davant de la Fiscalia de Corrupció per presumpte frau en la gestió de l’Hospital Provincial. Així doncs, el director de Recursos Humans de Sanitat ha indicat que pagar aquestes factures sense contracte és una “clara transgressió del procediment” legal i “constitutiu d’il·lícits penals”.
El concepte de les factures està qüestionat, ja que es tracta de documents genèrics amb explicacions com ara “faenes fetes en diverses zones de l’hospital”, sense cap especificació més; d’altres eren factures mensuals, com ara “manteniments preventius”, tots aquests últims amb la mateixa quantitat: 13.333 euros. Altres conceptes assenyalaven “subministrament de material” sense concretar quin tipus de material. Algunes de les faenes presumptament fetes per aquestes empreses van arribar a costar 70.000 euros.
Aquest suposat frau no afecta únicament el condemnat expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. També toca el seu successor i actual president provincial, Javier Moliner (PP), ja que el període d’investigació arriba fins al final de la legislatura passada, governada per Moliner.
A més, les responsabilitats també afecten la Generalitat Valenciana del PP, ja que el consorci de l’Hospital Provincial de Castelló està codirigit per la Conselleria de Sanitat i la Diputació de la província castellonenca. Cal destacar que durant aquest període van presidir la Generalitat Francisco Camps i Alberto Fabra i que la Conselleria de Sanitat la van ocupar tres imputats en la Gürtel: Vicente Rambla, Manuel Cervera i Luis Rosado. D’altra banda, també hi havia Rafael Blasco, a la presó pel cas Cooperació, i Manuel Llombart, l’últim conseller popular amb Fabra.