La crema de palla d'arròs es desboca i afecta a dos centres escolars del Saler que demanen la seua “suspensió immediata”
L’Associació de Famílies d’Alumnes del col·legi públic del Saler va lamentar divendres “profundament” que s’haja permés de manera indiscriminada enguany la crema de palla de l’arròs, una pràctica que “s’havia abandonat des de fa anys”, i van advertir que les raons fitosanitàries no justifiquen “posar en risc la salut” dels 400 estudiants del centre d’Infantil i Primària i dels 300 de l’institut contigu. Si es repeteix la situació, valoren fins i tot anar als centres amb màscares. El malestar també l’han constatat les entitats veïnals del Saler, el Perellonet i el Palmar.
Segons els testimoniatges arreplegats per elDiario.es de personal dels centres, “des de primera hora del matí fins a les 11.30 hores hi havia moltíssim fum, no s'ha eixit al pati perquè el fum s'agafava a la gola i alguns xiquets han comentat que no es trobaven bé; s'han deixat les finestres tancades perquè si no dins de les classes es concentrava fum”.
Des de l'associació de familiars del col·legi es va emetre un comunicat: “La crema de residus agrícoles, com la palla de l’arròs, allibera diversos compostos nocius que poden afectar greument la salut, especialment la dels menors de 12 anys. Aquestes substàncies inclouen partícules fines, que poden penetrar profundament en els pulmons i agreujar malalties respiratòries com l’asma i la bronquitis. També s’allibera monòxid de carboni, que pot reduir el subministrament d’oxigen als òrgans vitals i causar mals de cap, marejos, i, en casos greus, pèrdua de consciència”.
A més, adverteixen que “els òxids de nitrogen i el diòxid de sofre alliberats durant la crema poden irritar el sistema respiratori i provocant bronquitis crònica i empitjorar altres malalties respiratòries; en els xiquets, l’exposició prolongada a aquests compostos s’ha associat amb un creixement pulmonar deficient i un augment de les infeccions respiratòries. Altres compostos tòxics, com els compostos orgànics volàtils i els hidrocarburs aromàtics policíclics, poden incrementar el risc de càncer, a més de causar problemes de desenvolupament i reproducció”.
Des de l’entitat insisteixen que “els xiquets són especialment vulnerables, ja que els seus sistemes respiratoris encara estan en desenvolupament i respiren més aire en proporció al seu pes corporal que els adults; això augmenta la seua exposició als contaminants i, per tant, el risc de patir problemes respiratoris o cardiovasculars a llarg termini”.
Per aquest motiu, han demanat a les autoritats “mesures urgents per a protegir la salut dels xiquets”. Per tot això, han demanat que se suspenga “de manera immediata” la crema: “Cal revisar els horaris escolars per a evitar que coincidisquen amb els moments de màxima exposició al fum, o bé adaptar l’horari de les cremes per a minimitzar el risc. Insistim que la solució més assenyada seria suspendre aquestes cremes, una pràctica obsoleta i perillosa, ja fortament criticada pels organismes internacionals”.
Encara que reconeixen “la complexitat de la situació i la necessitat d’equilibrar els interessos econòmics dels agricultors amb les qüestions ecològiques”, es neguen a permetre que “això supose un perill per a la salut dels xiquets i xiquetes, que ha de ser una prioritat absoluta”.
Resposta de la Conselleria de Medi Ambient
En este sentit, la Conselleria de Medi Ambient va comunicar a la vesprada el cessament de la crema fins a una altra orde després de constatar un canvi en la direcció del vent i va puntualitzar que “la crema de la palla de l’arròs és una de les alternatives que s’han autoritzat en la instrucció tècnica, juntament amb altres, com ara el fangueig dels camps o la recirculació de l’aigua pel fet que es tracta d’un dels mètodes que els informes tècnics determinen com a eficaços per a controlar els problemes fitosanitaris i de males herbes en el cultiu de l’arròs, i que totes tracten també d’evitar l’aparició d’anòxia i aigües negres en el llac”. A més, ha recordat que “no es tracta de tema exclusiu de Medi Ambient, ja que hi intervenen també Salut Pública i Agricultura”.
Des de l’any 2016, afig, “s’han establit plans de gestió i impuls de projectes per a la valorització i l’aprofitament de la palla com a recurs”. Tots aquests projectes són secundats des de la conselleria: “En determinats moments o circumstàncies pot ser efectivament molest el fum generat. Es disposa d’una aplicació denominada Quepar, desenvolupada pel Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) que tracta de disminuir l’impacte en la mesura de les possibilitats, atés el règim de vents. Enguany se n’ha millorat el funcionament”.
Amb tot, afirma que enguany s’han donat més facilitats en alguns casos per a procedir a la crema i que no està actiu el servei que prestava Vaersa per a emportar-se la palla de l’arròs dels camps, perquè, assegura, ha quedat desert en dues ocasions per la dificultat que té: “A hores d’ara es busquen fórmules per a millorar-ho”.
Segons ha comentat, enguany, com a novetat, “s’avança en la reducció de la burocràcia, ja que en les zones que se situen a menys de 500 metres de zona forestal que no tinguen pla local de crema es pot autoritzar amb una simple declaració responsable davant del permís que calia obtindre altres anys”.
Les mateixes fonts de la conselleria han comentat que “s’assumeix que una mica d’impacte genera, però s’han donat bones condicions, com el vent de ponent, i per això s’ha autoritzat; si canvien les condicions, l’aplicació informa que no es poden fer les cremes”.
D’altra banda, “es treballa per a buscar usos alternatius per a la palla de l’arròs, encara que a vegades és difícil trobar-ne i deixar la palla en el medi generar altres impactes negatius en el medi i el seu entorn, com poden ser aigües negres”.
0