Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Un 'Puerto Mediterráneo' més 'ecològic' intenta salvar les traves de Medi Ambient

Imagen virtual del nuevo proyecto ecológico de Puerto Mediterráneo

Carlos Navarro Castelló

València —

Gir 'ecològic' al projecte del centre comercial 'Puerto Mediterràneo'. Després de la negativa de la Conselleria d'Obres Públiques a la seua execució basant-se en la memòria ambiental negativa elaborada per la Conselleria de Medi Ambient, els promotors han presentat una nova proposta que contempla una coberta verda per a tot el complex de 200.000 metres quadrats, la més gran d'Europa.

Fuentes de la companyia Intu-Eurofund València S.L. han informat que “com a resposta a l'interès de les Administracions Públiques per incorporar al projecte de Puerto Mediterráneo aspectes de protecció mediambiental i cohesió social -en línia amb les prioritats del Pla Actua de la ciutat de Paterna-, els promotors d'aquest centre estan treballant en el disseny d'un nou concepte paisatgístic que ho convertirà en referent europeu: la creació d'una coberta verda propera als 200.000 metres quadrats de superfície que embolicarà tot el projecte i que la convertirà en la més gran d'Europa”.

Cal destacar, segons han explicat, que el 50% d'aquesta superfície verda serà accessible per als visitants i disposarà d'àrees d'oci i descans, horts, jardins, camins de running, zones esportives i parcs infantils.

Per les seues dimensions, aquesta actuació suposa que tot el sostre de 'Puerto Mediterráneo' estarà enjardinat, a excepció dels celoberts, elements arquitectònics singulars i zones de manteniment.

Les mateixes fonts han comentat que “l'estratègia de paisatgisme en la coberta verda cerca reduir l'efecte de 'illa de calor' urbana que s'ha experimentat a causa del canvi climàtic en les últimes dècades. Així mateix, contribuirà a reduir les emissions de CO, arribant a aconseguir una xifra d'absorció d'1.000 tones de CO a l'any”.

Per al disseny d'aquesta coberta verda s'estan analitzant la plantació de vegetació resistent a la sequera, d'alta capacitat d'absorció de CO i de molt baixos requeriments hídrics que seran coberts amb aigua reciclada.

Exemple dels estudis tècnics en marxa entorn del paisatgisme de les cobertes verdes són els que s'estan realitzant per a la selecció d'espècies d'alta fixació del CO en plantes amb metabolisme fotosintètic C4 (metabolisme fotosintètic de l'àcid dicarboxílic) i CAM (metabolisme àcid de Crasulàcies, Crassulacean Acid Metabolism).

D'aquesta forma, han assegurat que “la combinació d'ambdues permetria una alta fixació de CO tant durant el dia com durant la nit”.

En aquesta gran coberta verda, els espais es plantegen com a oportunitat de contribuir a la biodiversitat: “S'estan estudiant medides com l'ús d'espècies de la flora local i especialment aquells elements que atraguen a la fauna (aus, esquirols, xicotets rèptils, papallones), així com la instal·lació de caixes niu i ruscs, que contribuiran a la conservació de la biodiversitat”.

En definitiva, la incorporació d'una coberta verda al projecte es planteja com a solució òptima de sostenibilitat aplicada a la nova construcció ja que contribueix a la millora del balanç energètic, mitiga l'efecte illa de calor, aporta a la lluita contra el canvi climàtic i a l'increment de les àrees verdes del municipi.

Amb tot, el recurs judicial que va posar la companyia contra la resolució de la Conselleria d'Obres Públiques, en entendre que la denegació del primer projecte comercial per part de la Generalitat no va ser conforme a dret, segueix el seu curs.

Etiquetas
stats