Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

L’agrupació de fotovoltaiques critica que “la Generalitat no s’ha alineat amb l’esforç per a la transició energètica”

José Donoso, director general de UNEF.

Laura Martínez

1

La Unió Espanyola Fotovoltaica (Unef), associació que agrupa 750 d’empreses del sector, reclama al Govern valencià resoldre l’embós d’expedients de plantes solars de manera coherent amb les seues polítiques d’emergència climàtica. L’associació estatal creu que el retard en la tramitació, que acumula 280 expedients sense resoldre i a penes ha autoritzat 60 megavats de potència solar fotovoltaica, i els arguments d’una part de l’Administració “no s’alineen amb l’esforç de la transició energètica”.

En conversa amb elDiario.es, José Donoso, director general de l’associació, demana a la Generalitat Valenciana “coherència” amb els objectius climàtics de la Unió Europea i amb la declaració de l’emergència climàtica per l’executiu autonòmic. El portaveu posa el focus en la necessitat de produir energia a Espanya i reduir la dependència de l’estranger, les conseqüències de la qual s’han agitat amb la guerra amb Rússia, incrementant la inflació i la factura energètica domèstica i industrial. “L’Administració hi té una responsabilitat”, insisteix.

En referència a l’estudi de l’Ivace, en què Compromís ha basat la seua proposta per a prioritzar l’autoconsum, considera que és una proposta “poc científica”. El document estima en 14.000 megavats el potencial d’autoconsum cobrint sostres d’habitatges i polígons industrials, més del doble del que requereix la Unió Europea, però xoca amb les estimacions que fa el Ministeri de Transició Energètica, que en un escenari realista consideren que el 2030 s’arribaria a 1.000 megavats. Aquestes idees, considera, “tenen el mateix efecte que les negacionistes” perquè retarden la implementació de les renovables. “Necessitem eficiència energètica, canvis en el model de consum i plantes en terra”, subratlla el portaveu, que critica traves administratives poc justificades en la tramitació dels expedients.

Sobre la pressa, que a algunes organitzacions els recorda la bambolla immobiliària, es mostra categòrica: “Això no és un capritx. No és un parc d’atraccions. És una emergència climàtica”. Donoso defensa que la fotovoltaica és una tecnologia amb poc d’impacte ambiental, que en acabar la seua vida útil “deixa un terreny que ha descansat” i apunta a diversos projectes que porten parells plans de regeneració de sòl i conservació de la biodiversitat.

Sobre l’ús del sòl, el portaveu d’Unef apunta que les empreses que tramiten plantes fotovoltaiques no tenen interés en la compra de sòl agrícola, que els resulta més costosa que un altre tipus, i indica que es necessita el 0,2% de la superfície d’Espanya per a complir els objectius. A més, apunta, l’associació defensa la comunicació amb els municipis i un repartiment de beneficis amb les localitats en què s’implanta, emprant empreses locals.

Donoso defensa una legislació ambiental ambiciosa i rebutja que accelerar la tramitació es convertisca en “un colador”. “Un estudi d’impacte ambiental és una garantia. No cal fer tramitacions laxes”, apunta, al mateix temps que defensa que l’Administració complisca els seus compromisos. “L’alternativa és continuar depenent de combustibles fòssils”, una qüestió “irresponsable i egoista” respecte a les polítiques de canvi climàtic. “Cal tindre una visió global”, conclou.

Etiquetas
stats