Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Los socios del Gobierno discuten el aumento del gasto en defensa
Mazón paga a las contratistas elegidas a dedo entre un 30% y un 300% más
OPINIÓN | ¿Con qué nos sorprenderá esta semana Trump? Por Isaac Rosa

L’orxata artesana torna a reinventar-se amb el coronavirus: de carros en totes les cantonades a repartiment a domicili

Cristóbal Subíes (Horchatería Subies) i Yolanda Morán (Món Orxata)

Toni Cuquerella

0

Quan els carrers estaven plens, l’orxata artesanal va eixir a la cerca de clients amb la recuperació dels carros tradicionals plens d’orxata fresca pels racons de les ciutats valencianes. Quan els carrers s’han buidat per la cancel·lació de festes populars i la baixada previsible del turisme per la pandèmia del coronavirus, l’orxata artesanal arriba a domicili.

La ‘Teleorxata’ ha sigut la reinvenció que ha llançat Món Orxata i Horchatería Subíes que reuneixen un centenar de famílies agricultores i artesanes, una manera de portar la beguda estrela valenciana tradicional als seus amants. Una necessitat en un sector que s’ha vist molt afectat per la crisi de la COVID-19.

Cristóbal Subíes, orxater de tercera generació de família d’agricultors d’Almàssera (Horchatería Subíes) explica que “estem des del 2019 amb zero ingressos. La temporada estival va acabar a l’octubre i enguany no vam poder començar en Falles i no vam tindre Setmana Santa. A causa de les restriccions per la COVID-19 no hem pogut vendre un sol litre d’orxata natural, mentre que els supermercats venen orxates industrials, com si foren d’orxateria”.

La venda es fa a través del web teleorxata.com, on s’ofereixen diferents tipus d’orxata com la fresca, la granissada i la sense sucre, en diferents formats d’1 a 3 litres, i a més es poden acompanyar dels seus fidels amics els fartons. Les comandes han de ser d’un mínim de 15 euros i s’han de fer de 9 a 14h, i el repartiment és de 15 a 20h, i de moment l’experiència arriba a la ciutat de València i l’àrea metropolitana.

Laura Andrés, de Món Orxata, afig que aquesta distribució a domicili compleix la normativa sanitària: “Hem extremat tots els protocols d’higiene i seguretat, validats per Sanitat i la Mútua, per garantir al 100% la seguretat alimentària dels nostres clients”.

Yolanda Morán, directora de Món Orxata, explica que, segons el CSIC, la Universitat Química de Praga i la Facultat de Farmàcia, l’orxata natural no pasteuritzada (la dels supermercats és pasteuritzada) té més fosfolípids i arginina que la soja i és rica en vitamines i antioxidants naturals. Els fosfolípids, complementats amb l’àcid oleic de l’orxata, enforteixen les membranes cel·lulars i potencien el sistema immunològic. L’arginina és un aminoàcid fonamental en el desenvolupament immunitari infantil i clau en la maduració dels processos de defensa contra gèrmens.

Etiquetas
stats