Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’orxata artesana torna a reinventar-se amb el coronavirus: de carros en totes les cantonades a repartiment a domicili

Cristóbal Subíes (Horchatería Subies) i Yolanda Morán (Món Orxata)

Toni Cuquerella

0

Quan els carrers estaven plens, l’orxata artesanal va eixir a la cerca de clients amb la recuperació dels carros tradicionals plens d’orxata fresca pels racons de les ciutats valencianes. Quan els carrers s’han buidat per la cancel·lació de festes populars i la baixada previsible del turisme per la pandèmia del coronavirus, l’orxata artesanal arriba a domicili.

La ‘Teleorxata’ ha sigut la reinvenció que ha llançat Món Orxata i Horchatería Subíes que reuneixen un centenar de famílies agricultores i artesanes, una manera de portar la beguda estrela valenciana tradicional als seus amants. Una necessitat en un sector que s’ha vist molt afectat per la crisi de la COVID-19.

Cristóbal Subíes, orxater de tercera generació de família d’agricultors d’Almàssera (Horchatería Subíes) explica que “estem des del 2019 amb zero ingressos. La temporada estival va acabar a l’octubre i enguany no vam poder començar en Falles i no vam tindre Setmana Santa. A causa de les restriccions per la COVID-19 no hem pogut vendre un sol litre d’orxata natural, mentre que els supermercats venen orxates industrials, com si foren d’orxateria”.

La venda es fa a través del web teleorxata.com, on s’ofereixen diferents tipus d’orxata com la fresca, la granissada i la sense sucre, en diferents formats d’1 a 3 litres, i a més es poden acompanyar dels seus fidels amics els fartons. Les comandes han de ser d’un mínim de 15 euros i s’han de fer de 9 a 14h, i el repartiment és de 15 a 20h, i de moment l’experiència arriba a la ciutat de València i l’àrea metropolitana.

Laura Andrés, de Món Orxata, afig que aquesta distribució a domicili compleix la normativa sanitària: “Hem extremat tots els protocols d’higiene i seguretat, validats per Sanitat i la Mútua, per garantir al 100% la seguretat alimentària dels nostres clients”.

Yolanda Morán, directora de Món Orxata, explica que, segons el CSIC, la Universitat Química de Praga i la Facultat de Farmàcia, l’orxata natural no pasteuritzada (la dels supermercats és pasteuritzada) té més fosfolípids i arginina que la soja i és rica en vitamines i antioxidants naturals. Els fosfolípids, complementats amb l’àcid oleic de l’orxata, enforteixen les membranes cel·lulars i potencien el sistema immunològic. L’arginina és un aminoàcid fonamental en el desenvolupament immunitari infantil i clau en la maduració dels processos de defensa contra gèrmens.

Etiquetas
stats