Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Anticorrupció reactiva la investigació contra Camps per la Fórmula 1

L’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, en la presentació del circuit urbà de València

Voro Maroto

València —

La investigació sobre la presumpta corrupció en el fiasco de la Fórmula 1 a València s’ha reactivat. El jutge ha decretat el secret de sumari sobre el cas –per evitar maniobres contra les perquisicions: ocultació de documents, per exemple– i ha enviat la policia a escorcollar dues empreses públiques, el circuit de Xest i la societat que gestionava els grans esdeveniments, i la Conselleria d’Hisenda.

La Fiscalia Anticorrupció pensa que en l’organització de l’esdeveniment –una ruïna per al contribuent– es va poder prevaricar i malversar fons públics, especialment per la irrigació de milions amb què es va beneficiar Valmor, l’empresa privada creada ad hoc per a gestionar el gran premi d’Europa, que es va celebrar a València entre el 2008 i el 2012.

Hi ha tres imputats en la causa. Jorge Martínez, Aspar, l’ànima de Valmor; Lola Johnson, exconsellera de Turisme i Esports en l’època; i Francisco Camps. L’expresident valencià figura, en principi, com el màxim responsable de la creació, el funcionament i el rescat posterior, amb diners públics, de Valmor. La societat la va comprar la Generalitat per 33 milions d’euros quan estava abocada a fer fallida.

Dos dels socis de Valmor, José Luis Olivas, expresident de Bancaixa, i l’empresari Fernando Roig, van qualificar aquest rescat d’incomprensible. L’amo del Vila-real CF va arribar a dir en el jutjat que els socis de l’empresa van advertir la Generalitat que la Fórmula 1 era inviable, atesos els grans dèficits anuals; malgrat tot, el govern de Camps va decidir avalar les pèrdues de la companyia i assumir el cànon anual que els organitzadors –Valmor– havien de pagar cada any a Formula One Management, l’empresa del magnat Bernie Ecclestone.

Amb aquesta informació, el Consell va forçar la Societat de Projectes Temàtics i el Circuit del Motor, dues empreses públiques, a pagar el cànon, de 19 milions d’euros el 2008 (s’encaria a raó d’un 10% anual). Aquest afer és un dels investigats per Anticorrupció. D’altres són el rescat de la companyia o l’adjudicació a dit a Valmor de l’organització, que Johnson atribueix a Camps. Aquest ho nega, encara que Valmor estava pilotada per “Aspar”, l’expilot, molt lligat al món del motor, irrigat amb subvencions per diverses administracions del PP.

Ni ell ni Camps han declarat encara en la causa oberta, però l’espenta a l’afer donada per Anticorrupció indica que tots dos, especialment l’expresident, podrien ser cridats a declarar prompte. Esperant dilucidar l’eventual responsabilitat penal per la Fórmula 1, els números són clars: Camps va prometre que no costaria cap cèntim a l’erari públic. Al final, hi va soterrar més de 300 milions i encara se’n deuen 100 només per les obres del circuit.

Etiquetas
stats