eldiario.es

Menú

Anticorrupció reactiva la investigació contra Camps per la Fórmula 1

El jutge decreta el secret de sumari en la investigació dels favors econòmics de la Generalitat a Valmor, l’empresa que es va adjudicar a dit l’organització de la prova

La policia escorcolla una conselleria i dues empreses públiques a la recerca de proves

L’expresident de la Generalitat està imputat per prevaricació administrativa i malversació de cabals públics

- PUBLICIDAD -
Anticorrupción ve "sólidos indicios delictivos" de Camps en la gestión de la F-1

L’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, en la presentació del circuit urbà de València EFE

La investigació sobre la presumpta corrupció en el fiasco de la Fórmula 1 a València s’ha reactivat. El jutge ha decretat el secret de sumari sobre el cas –per evitar maniobres contra les perquisicions: ocultació de documents, per exemple– i ha enviat la policia a escorcollar dues empreses públiques, el circuit de Xest i la societat que gestionava els grans esdeveniments, i la Conselleria d’Hisenda. 

La Fiscalia Anticorrupció pensa que en l’organització de l’esdeveniment –una ruïna per al contribuent– es va poder prevaricar i malversar fons públics, especialment per la irrigació de milions amb què es va beneficiar Valmor, l’empresa privada creada ad hoc per a gestionar el gran premi d’Europa, que es va celebrar a València entre el 2008 i el 2012.

Hi ha tres imputats en la causa. Jorge Martínez, Aspar, l’ànima de Valmor; Lola Johnson, exconsellera de Turisme i Esports en l’època; i Francisco Camps. L’expresident valencià figura, en principi, com el màxim responsable de la creació, el funcionament i el rescat posterior, amb diners públics, de Valmor. La societat la va comprar la Generalitat per 33 milions d’euros quan estava abocada a fer fallida.

Dos dels socis de Valmor, José Luis Olivas, expresident de Bancaixa, i l’empresari Fernando Roig, van qualificar aquest rescat d’incomprensible. L’amo del Vila-real CF va arribar a dir en el jutjat que els socis de l’empresa van advertir la Generalitat que la Fórmula 1 era inviable, atesos els grans dèficits anuals; malgrat tot, el govern de Camps va decidir avalar les pèrdues de la companyia i assumir el cànon anual que els organitzadors –Valmor– havien de pagar cada any a Formula One Management, l’empresa del magnat Bernie Ecclestone.

Amb aquesta informació, el Consell va forçar la Societat de Projectes Temàtics i el Circuit del Motor, dues empreses públiques, a pagar el cànon, de 19 milions d’euros el 2008 (s’encaria a raó d’un 10% anual). Aquest afer és un dels investigats per Anticorrupció. D’altres són el rescat de la companyia o l’adjudicació a dit a Valmor de l’organització, que Johnson atribueix a Camps. Aquest ho nega, encara que Valmor estava pilotada per “Aspar”, l’expilot, molt lligat al món del motor, irrigat amb subvencions per diverses administracions del PP.

Ni ell ni Camps han declarat encara en la causa oberta, però l’espenta a l’afer donada per Anticorrupció indica que tots dos, especialment l’expresident, podrien ser cridats a declarar prompte. Esperant dilucidar l’eventual responsabilitat penal per la Fórmula 1, els números són clars: Camps va prometre que no costaria cap cèntim a l’erari públic. Al final, hi va soterrar més de 300 milions i encara se’n deuen 100 només per les obres del circuit.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha