Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El candidat socialista a l’alcaldia de Catadau defensa la “conducta exemplar” d’un home que va assestar 16 punyalades a la seua dona

Protesta feminista contra el candidat de Catadau en l'acte d'inici de campanya del PSPV-PSOE a València.

Laura Julián

València —

El candidat socialista a l’alcaldia de Catadau i actual tinent d’alcalde, Manuel Enrique Bono Donat, va escriure una carta quan era el primer edil de la localitat, on mostra el seu suport cap a un home que va apunyalar la seua dona a l’agost del 2014 i que va ser condemnat a set anys i mig per homicidi en grau de temptativa. L’agressor, segons ha denunciat la víctima per diferents vies, va adjuntar la carta signada amb el segell de l’Ajuntament de Catadau a la sol·licitud per a demanar la reducció de l’ordre d’allunyament de 500 a 100 metres que va ser admesa a tràmit l’any 2018.

En la carta, Manuel Enrique Bono Donat argumenta, en referència a l’agressor: “Ha observat, fins al moment de la comissió dels fets greus que van motivar el seu ingrés en el Centre Penitenciari on actualment està internat, una conducta exemplar, sense haver protagonitzat mai cap altercat o conducta impròpia, segons em consta personalment per coneixement directe d’això, i pels antecedents obtinguts de la Policia Local d’aquesta localitat”. L’exalcalde afig en la carta que li consta “l’arrelament que tant ell com la seua família tenen en la població, on són respectats i estimats pels seus habitants”.

El condemnat va assestar 16 punyalades a la seua dona, llavors, en presència de la filla major de tots dos de 4 anys i sis mesos d’edat. L’intent d’homicidi va tindre lloc a Catadau, localitat on residia la  parella. Després de l’agressió per la qual va haver de ser intervinguda quirúrgicament en l’hospital de la Ribera, a Alzira, ella va tornar amb les filles a la seua localitat, Llombai, al costat de Catadau. Les seues dues filles estan des de llavors en tractament psicològic.

Segons l’agredida, el mes de novembre passat va rebre un escrit en què se li notificava l’eixida imminent de la presó en llibertat condicional del seu agressor i en què se l’informa de la intenció del condemnat de reduir l’ordre d’allunyament de 500 metres a 100. “Acompanyant aqueixa sol·licitud, s’ha presentat una carta signada per Manuel Enrique Bono com alcalde president de l’Ajuntament de Catadau, en què dona suport a la petició de defensa del meu agressor per a minorar la pena”, denuncia la víctima. Des d’agost del 2018, el condemnat gaudeix de permisos penitenciaris de cap de setmana.

Bono va redactar la carta al maig del 2017, el mateix mes en què va ser substituït per l’actual alcalde de Compromís, tal com havien pactat després dels resultats de les eleccions del 2015 amb tres regidors cadascun.

La veïna de Llombai ha denunciat nombroses vegades la situació. Va presentar una instància en el PROP el 5 de febrer de 2019 a l’atenció del grup parlamentari socialista en les Corts i del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Prèviament, també havia enviat un escrit, mitjançant el Registre General, a l’atenció de l’actual alcalde de Catadau i havia traslladat la seua situació mitjançant instàncies a la Mancomunitat de la Ribera Alta i del Marquesat. No obstant això, segons la víctima, les úniques que li han contestat són el Centre de Dona 24 hores i l’Oficina de la Víctima del Delicte per dir-li que “no hi podien fer res”.

Un grup feminista va protestar pel cas de Catadau en l'acte d'inici de campanya dels socialistes a València. Les integrants del grup van desplegar una pancarta exigint la dimissió del candidat i exalcalde.

Les manifestants van entregar un escrit al candidat a la Generalitat del PSPV-PSOE, Ximo Puig, que va assegurar que era la primera notícia que tenia sobre l'assumpte.

Etiquetas
stats