Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La mà dreta de Fabra atribueix a la seua filla la compra d’un solar on s’havia de fer una depuradora

Francisco Martínez, exnúmero dos de Carlos Fabra, durant el judici que es du a terme en l’Audiència de Castelló

Belén Toledo

Castelló —

Mentre la premsa el fotografiava aquest dilluns en la banqueta dels acusats, Francisco Martínez ha mantingut la mirada fixa al davant. El seu gest seriós contrastava amb els somriures i les riallades que va exhibir en alguns moments de la seua vida política. Concretament, en els plens de la Diputació de Castelló de la dècada passada, en què exercia de vicepresident primer i mà dreta de Carlos Fabra, president de la institució fins al 2011 i ara a la presó per corrupció. Llavors, es petava de riure quan el seu cap ridiculitzava els portaveus de l’oposició que li preguntaven per les seues martingales, o quan els retirava la paraula amb brusquedat.

Els temps han canviat per a Martínez, que aquests dies se’l jutja en l’Audiència Provincial de Castelló pels delictes de prevaricació, tràfic d’influències, frau i negociacions prohibides a funcionaris. S’enfronta a una petició de pena de quatre anys de presó. Se l’acusa de comprar uns terrenys en el poble castellonenc de Borriol on havia de construir-se una depuradora per a beneficiar-se de l’expropiació. En la banqueta l’acompanyen totes les persones que el van ajudar presumptament en l’operació. Hi ha els seus fills, amb qui compartia l’empresa familiar propietària de la finca. També l’exalcalde de Borriol, Adelino Santamaría, que pretesament va ampliar el projecte per donar cabuda a aqueix terreny. I el seu amic Raúl Babiloni, que li va vendre les terres, i hauria actuat d’intermediari perquè no es coneguera que Martínez obtindria un lucre personal d’aquesta obra, que la mateixa Diputació finançava.

L’exvicepresident provincial ha declarat hui dilluns com a acusat. Ha afirmar que ell no va saber que una de les seues empreses familiars era l’ama d’una parcel·la destinada a la depuradora fins al 2014, quan l’assumpte es va conéixer pels mitjans de comunicació. Preguntat per si la seua filla no li va consultar ni li va comunicar en cap moment que anava a adquirir els terrenys, ha repetit que “d’això, se n’encarrega la meua filla Andrea”. “La meua filla és autònoma des de 18 anys i pren les seues pròpies decisions”, ha reblat.

Els fills diuen que no li contaven res

Els fills diuen que no li contaven resHa reconegut que ell era el president de la comissió que es va encarregar d’aprovar totes les modificacions del projecte que el beneficiaven, però ha explicat que els expedients venien “informats pels tècnics” i que ell firmava tots els informes que aquests li remetien sense llegir-ne mai cap ni un: “No hi ha cap diputat que es llija cap projecte”. La raó, ha dit, és que confien en la competència dels tècnics. També, que al cap del dia havia de firmar “100 documents o 200” i era impossible llegir-los tots. Molt més quan cadascun podia tenir “2.600 fulls”, com era el cas de la depuradora.

Per la seua banda, els dos fills de Martínez han corroborat amb les seues declaracions que son pare no sabia res de l’adquisició de les terres de Borriol, ni en general de l’activitat de les empreses que compartien. Cada acusat ha descarregat en un altre membre de la banqueta qualsevol responsabilitat. El fill Francisco ha apuntat Andrea, i ella, per la seua banda, ha explicat que va comprar la parcel·la per consell de Raúl Babiloni, amic i company de negocis de la família. S’ha de veure quina és la versió de Babiloni, el torn del qual per a declarar com a acusat arribarà el dimarts. Durant el matí del dilluns, aquest empresari ha mantingut una actitud afable i pròxima tant amb Martínez com amb els seus dos fills, de manera que es presumeix una estratègia de defensa conjunta.

Afició familiar per l’acumulació de finques

fició familiar per l’acumulació de finquesEn l’escrit de la Fiscalia, es pot observar que l’acumulació de finques era una constant en l’activitat empresarial de la família Martínez. Com a exemple, l’empresa que comparteixen l’exvicepresident i els dos fills va passar d’un capital social de 6.000 euros el 2009 a quasi 600.000 el 2013. Bona part del creixement d’aquest patrimoni va arribar gràcies a l’aportació de terrenys pels socis.

Segons l’oposició socialista de la Vall d’Alba, només en aquest municipi, Francisco Martínez tenia a nom seu al començament d’enguany 19 immobles i un milió de metres quadrats en finques rústiques i urbanes. Entre aquests, almenys 80.000 metres quadrats en el terreny on estava previst construir un complex de golf, afirmen des del PSOE. L’alcalde els va adquirir abans que es requalificaren.

L’exvicepresident provincial s’embutxacaria així uns 50.000 euros de l’operació de la depuradora de Borriol. No obstant això, el mateix dia en què el ple de l’Ajuntament havia d’aprovar el projecte, una denúncia de Compromís ho va evitar, i va obrir de passada aquest procés judicial.

Etiquetas
stats