Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Del 3% de la Convergència d’Artur Mas a les ‘mossegades’ del PP de Francisco Camps

Els expresidents valencià, Francisco Camps, i català, Artur Mas

Sergi Pitarch

València —

0

L’enginyeria andalusa Ayesa uneix dos dels casos principals de presumpta corrupció política que s’investiguen en l’actualitat, la Fórmula 1 de València i el pretés finançament il·legal de Convergència, la coneguda com a trama del 3%.

La Guàrdia Civil va registrar dimarts durant cinc hores la seu central a Sevilla d’Ayesa i la seua delegació a Barcelona per contractes que la companyia hauria signat entre el 2008 i el 2011. La firma sevillana està sent investigada per un jutjat valencià pel presumpte falsejament del disseny del circuit urbà de carreres que va acabar en sobrecostos milionaris que apunten al presumpte finançament irregular del PP de Francisco Camps. L’UTE de la qual formava part amb la firma Typsa es va constituir després de l’adjudicació del contracte.

Francisco Camps i Artur Mas van coincidir com a presidents durant huit mesos i l’odi entre els seus partits respectius va motivar que Catalunya i la Comunitat Valenciana estigueren anys sense tindre relacions polítiques. Una “guerra freda” que només van poder acabar els empresaris pel seu interés de mantindre bones relacions entre dos socis comercials estratègics i l’impuls del corredor ferroviari mediterrani. Aquesta mala relació política entre autonomies sembla ser que no va ser un impediment perquè l’enginyeria Ayesa treballara en grans projectes amb tots dos governs i en etapes coetànies.

Ayesa ha negat que tinga cap vinculació amb Convergència i els seus governs, i fonts del sector apunten que la seua relació és més propera amb el PSOE. De fet el seu aterratge a Catalunya el du a terme amb el tripartit liderat pel PSC, i Convergència no arriba al poder fins al desembre del 2010.

Malgrat aquesta afirmació de la companyia i la seua relació amb els governs d’Artur Mas, la Guàrdia Civil apunta que els escorcolls que han dut a terme dimarts “estan relacionats amb la investigació del 3%”, gràcies a l’anàlisi d’una sèrie de correus electrònics d’un dels investigats. “Datats entre els anys 2008 al 2011, d’aquests e-mail es va obtindre que determinades empreses privades, de connivència amb el sector públic de la Generalitat de Catalunya, s’haurien beneficiat del repartiment de diverses licitacions públiques”, expliquen fonts de l’institut armat després de l’operació.

El Jutjat d’Instrucció número 2 de València investiga l’UTE en què està Ayesa per prevaricació, malversació i falsedat documental. En aquesta causa està imputat Francisco Camps. Un enginyer d’aquesta unió d’empreses va denunciar davant els investigadors que va començar a treballar en el disseny del circuit abans que saberen que eren adjudicataris del contracte per a dissenyar el circuit.

Pensa el fiscal que el mateix disseny hauria permés els sobrecostos posteriors que investiga un altre jutjat, on, a més s’indaga en el presumpte finançament del PP valencià.

Etiquetas
stats