Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
ENQUESTA | CELESTE-TEL

PSPV, Compromís i Podem, a les portes de reeditar el Pacte del Botànic per la mínima a València

Gonzalo Cortizo / Raúl Sánchez / Ana Ordaz



La decisió de Ximo Puig d’avançar les eleccions autonòmiques a València per fer-les coincidir amb les generals podria donar com a resultat una nova presidència per al candidat del PSOE, amb el suport una altra vegada dels socis amb que va signar l’anomenat Pacte del Botànic. Així ho assenyala el baròmetre especial, elaborat per Celeste-Tel per a eldiario.es. Segons el sondeig, les tres forces que han sostingut el Govern continuaran sumant per a armar una nova majoria, davant de les tres dretes. El sondeig planteja la possibilitat d’un nou govern de l’esquerra per la mínima: conjuntament obtindrien 51 diputats, per a una majoria fixada en 50.

El PSPV-PSOE millora els seus resultats del 2015 i obtindria ara el 26,8% dels vots i 29 escons en les Corts. Amb aquestes dades, Ximo Puig registraria un augment de quasi 5,9 punts en percentatge de vot i sis escons més en la cambra autonòmica, sobre els 23 que aquesta candidatura va obtindre en les eleccions del 2015. Segons les dades de Celeste-Tel, el PSOE serà la primera força a la Comunitat Valenciana en vots i escons.

El Partit Popular cau, segons l’enquesta, a la segona posició en el parlament valencià, un lloc en què no estava des del 1991. El sondeig atorga a la candidatura d’Isabel Bonig el 23,2% dels vots i 26 escons. La irrupció de Vox i l’auge de Ciutadans lleven al Partit Popular 5 escons, respecte dels que va obtindre el 2015.

Celeste-Tel situa Compromís com la tercera força en les Corts Valencianes. La llista de Mónica Oltra obtindria ara el 15,5% dels vots i 15 escons en la cambra autonòmica. Després d’una legislatura en la Vicepresidència del Consell, Compromís perdria ara 3,2 punts i quatre escons.

El sondeig situa Ciutadans just per darrere, però amb un pes electoral molt similar al de la candidatura d’Oltra. El desembarcament de Toni Cantó com a cara visible d’aquesta candidatura els donaria el 14,4% dels vots i 15 escons. Respecte al 2015, Ciutadans pujaria 1,7 punts en intenció de vot, i obtindria dos diputats més dels que van obtindre en les últimes eleccions autonòmiques.

L’enquesta reserva la cinquena posició per a Unides Podem: obtindria el 8,1% dels vots i 7 escons. Aquesta candidatura concorre ara amb Esquerra Unida del País Valencià, que el 2015 va competir en solitari i va quedar a les portes de les Corts. Malgrat la nova suma, aquesta cotitza a la baixa amb vista al 28A: perdrien 4,9 punts en vot vàlid a candidatura i el seu grup parlamentari s’aprima en 6 diputats.

Vox irromp en el parlament valencià amb el 7,7% dels suports i els mateixos escons que Podem, 7 diputats.

El sondeig preveu una abstenció del 32,1%, superior a la registrada el 2015 (30,4%).

El PSOE, primer en les tres províncies

El PSPV-PSOE seria la força més votada en les tres províncies valencianes i només empataria a escons amb el PP a Castelló, on totes dues formacions obtindrien set diputats. A València els socialistes trauen dos escons al PP i a Alacant, un.

Compromís cau en totes les províncies, però la baixada més gran es produeix a la província de València, on passen del 23,1% dels vots del 2015 al 18,9%. Malgrat governar la ciutat de València, Compromís perd només en aqueixa circumscripció dos diputats respecte dels seus resultats de les últimes autonòmiques.

La irrupció de Vox es produeix de manera uniforme en totes les províncies de la comunitat autònoma. En totes obté els mateixos escons que aconsegueix Unides Podem. La formació morada supera a Vox en percentatge de vot a València i Alacant. Vox se situaria per davant a Castelló.


Estimación de escaños en cada provincia el 28A

Número de escaños y porcentaje de voto que obtendría cada una de las principales formaciones políticas en cada provincia de la Comunitat Valenciana en las elecciones autonómicas del 28A, según Celeste-Tel


Ximo Puig, el més valorat

El candidat a la reelecció, Ximo Puig, és el més ben valorat pels enquestats amb una nota de 4,5 sobre 10. El segueix molt de prop Mónica Oltra amb un 4,3. Analitzat per edats, Oltra supera Puig en valoració entre els votants de 18 a 44 anys. A partir d’aqueixa edat, és el candidat socialista el que s’imposa.

La candidata del PP, Isabel Bonig, ocupa el tercer lloc en valoració, amb un 3,7 de nota. La segueix Toni Cantó (Ciutadans), amb un 3,2 i Rubén Martínez (Unides Podem) amb un 2,9.

El candidat pitjor valorat per l’electorat valencià és José María Llanos. El cap de cartell de Vox per a les eleccions autonòmiques obté un 2,2 de nota mitjana.



Els joves no volen votar

Analitzat per edats, el resultat de l’enquesta ofereix una dada molt significativa: el 44,4% dels electors valencians de 18 a 30 anys es declaren abstencionistes. En aqueix segment d’edat, el PSOE i el PP s’afonen respecte de la mitjana dels suports que reben en altres trams. Vox i Unides Podem són les úniques formacions que obtenen entre els joves més suports que en la mitjana de tots els electors.

Compromís i el PSOE estarien pràcticament empatats en suports entre els votants de 31 a 44 anys. Si només votaren els majors de 65, el Partit Popular seria el clar vencedor de les eleccions.



Etiquetas
stats