Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Els sous dels directius van créixer un 7% el 2013 mentre que els dels treballadors van caure un 0,47%

Ernesto Poveda, d'Icsa, durant la presentació de l'estudi dels salaris a Espanya / EUROPA PRESS

elDiario.es Catalunya

BARCELONA —

La crisi ha servit perquè els directius vegin el seu salaris augmentats mentre la resta de la piràmide productiva patia retallades. A Espanya, durant el 2013, els sous dels directius empresarials han crescut un 7%. Però els dels càrrecs intermedis han baixat un 3,18% i els dels treballadors un 0,47%, respectivament, segons l’estudi fet públic per l’escola de negocis EADA i l’empresa ICSA.

El president d'Icsa, Ernesto Poveda, ha destacat que durant la crisi, i sobretot l'últim any, s'ha intensificat la distància salarial entre directius i la resta de treballadors i ha alertat que la classe mitjana està desapareixent perquè s'està “anivellant” amb els esglaons salarials més baixos.

L’estudi posa xifres a les percepcions. Concretament, el sou mitjà dels directius el 2013 va ser de 80.330 euros bruts anuals, respecte dels 75.106 del 2012 i els 68.705 del 2007 (un 16,9% més), mentre que els salaris dels càrrecs intermedis van passar de 34.803 euros anuals el 2007 a 36.522 el 2013 (un 4,9% més) i els dels treballadors de 19.588 a 21.307 (un 8,7% més).

Poveda ha assegurat que els càrrecs intermedis han estat els més afectats per la crisi, ja que han perdut un 8,56% de poder adquisitiu des del 2007 --els sous han crescut un 4,9% mentre que la inflació ha pujat un 13,5%--, i els salaris dels treballadors també han crescut per sota de la inflació i han perdut un 4,72% de poder adquisitiu, mentre que els directius l'han augmentat un 3,42%.

Tot i la percepció de l’estudi, no és el mateix un descens real de salaris que, en l’inici del procés permetien un bon nivell de vida, que el mateix efecte en salaris que al començament de la davallada econòmica amb prou feines permetien una subsistència digna.

Entre els directius, els salaris que més han crescut l'últim any són els de la indústria, mentre que els de banca i assegurances, que entre el 2009 i el 2011 tenien els sous més elevats, el 2013 s'han reduït, tot i que en càrrecs intermedis i treballadors és el sector que segueix tenint més bones retribucions.

Poveda ha cridat l’atenció en el fet que els salaris dels treballadors del comerç i del turisme són molt reduïts respecte als dels altres sectors d’activitat, cosa que contrasta amb el pes que aquestes dues activitats tenen en l’economia de l’Estat espanyol.

Si es mira territorialment, els directius i càrrecs intermedis amb millors sous són els de Madrid i Catalunya. Però entre els treballadors, els més ben pagats són els de Navarra, seguits dels de Madrid i dels catalans.

Les magnituds a nivell de l’Estat espanyol potser no diuen gran cosa, però sí que són explícites si es comparen amb països del nostre entorn. Així, mentre retribucions dels directius a Espanya van créixer l’any passat un 7% en un país corcat per la crisi, a França només van pujar un 1%, tot i tenir nivells de creixement i consum incomparables. Itàlia, també en crisi, però no tant aguda com l’espanyola ha controlat els augments dels directius també fins l’1%.

Els responsables de l’escola de negocis i de la realització de l’enquesta, a més de donar les dades van avançar les seves opinions sobre el què fer. En la seva opinió cal anar a salaris vinculats amb objectius i adequar-los a la realitat de cada empresa.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats