Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

'Mascarellejar' i 'condejar'

Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Siscu Baiges

0

Al llarg de la història catalana recent s’han popularitzat dues expressions vinculades a formes de ser o estar en política. La primera, la més antiga, és la creació del verb pujolejar per identificar l’actitud victimista de queixar-se sempre de Madrid però sense donar el salt cap a l’independentisme que s’ha produït els darrers temps.

La segona és fer maragallades. Maragallejar potser és massa complicat de pronunciar. Es refereix a la presa de decisions sobtades, incomprensibles d’entrada, que descol·loquen els adversaris polítics.

Dos presidents de la Generalitat han estat l’origen d’aquests neologismes: Jordi Pujol i Pasqual Maragall.

Jo en proposo un tercer que tant podria ser mascarellejar com fer mascarellades. I representaria l’actitud política que consisteix a apartar-se del PSC pel flanc catalanista i trobar col·locació a l’empara del món nacionalista o independentista.

L’expressió fa honor a Ferran Mascarell, conseller de Cultura al Govern de CiU, càrrec al qual va arribar des del món socialista, en representació del qual ja havia ocupat la mateixa conselleria en temps del tripartit PSC-ICV-ERC.

Alguns exdirigents o exalts càrrecs socialistes mascarellegen aquests darrers dies. Els mitjans de comunicació convergents o antisocialistes els fan el caldo gros. Mascarell va fracassar en la seva temptativa de ser el candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona poc abans de traslladar-se al despatx de conseller d’Artur Mas sota la etiqueta d'independent.

Joaquim Nadal és el que més ha avançat en aquest camí. Ha acceptat que l’alcalde convergent de Girona l’anomenés president del Pacte gironí pel dret a decidir. És un primer pas cap al canvi de bàndol? És una mascarellada o no arribarà la sang al riu?

Hi ha un altre fenomen que encara no té expressió pròpia. Que son els militants i simpatitzants socialistes que se’n van per l’altra banda. Els que fitxen per Ciudadanos, sobretot a les localitats metropolitanes. I no té nom perquè no afecta personatges il·lustres de la política catalana. Com a molt, al que va ser regidor i tinent d’alcalde de l’Hospitalet, José Conde, que ja lidera el ciutadanisme hospitalenc. Massa poc per encunyar condejar per definir aquest tipus de transfuguisme.

I, enmig, el PSC, esperant que escampi algun dia!

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats