Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
¿Cómo ha votado cada municipio de Catalunya desde 1980?
La acampada por Gaza culmina su segunda semana: “Seguiremos”
Opinión - Eurovisión y Europa, hundidas de la mano. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

'Personal' es un blog por el que desfilarán los personajes más significativos de la actualidad catalana, con las palabras del periodista Xavier Ribera y la mirada artística del ilustrador Jaume Bach.

Muriel Casals, la mestra del procés

Xavier Ribera

De la mà de Muriel Casals (1945) Òmnium Cultural va sortir de l’armari i es va proclamar independentista. Segons ella, el camí que ha recorregut l’associació no s’allunya del que han fet molts catalans, que duien un independentisme latent i que d’un temps ençà i per múltiples i variades raons ha començat a manifestar-se. Aprofitant aquest procés d’afirmació de la cinquantenària associació, l’economista avinyonesa s’ha convertit en una de les cares més visibles de la lluita independentista catalana. Encapçalant multitudinàries manifestacions, organitzant històrics concerts i carregant castells, Casals ha contribuït a visualitzar el procés més enllà de les fronteres catalanes, i continua en peu de lluita.

Casals és professora del departament d’Economia i d’Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), d’on també ha estat vicerectora de relacions internacionals i de Cooperació. Ha fet estades a universitats britàniques: Universitat d'Edimburg, London School of Economics i Universitat de Gal·les a Bangor. És col·laboradora habitual del setmanari El Temps i del programa “Economia i empresa”, de Catalunya Informació. Va ser membre del consell d'administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (1983-1988), i membre del Consell Català del Moviment Europeu. Va formar part també de la junta de l'Ateneu Barcelonès (2003-2007). Des de l'any 2008, és membre de la junta d'Òmnium Cultural, i des del 20 de març de 2010 n'és la seva presidenta.

Als pocs mesos de fer-se càrrec de l’associació, Casals ja va deixar clar el seu lideratge posant-se al capdavant de la multitudinària manifestació contra la retallada de l’Estatut feta pel Tribunal Constitucional, el que molts situen com epicentre del terratrèmol independentista de Catalunya. Un primer gest que li serviria de carta presentació en societat. A partir d’aquí, els gestos s’han anat multiplicant, fent de Casals i d’Òmnium Cultural icones del procés, juntament amb l’Assemblea Nacional de Catalunya (ACN), liderada per la Carme Forcadell, i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), presidida per l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal.

L’Òmnium Cultural de Muriel Casals ha compaginat el seu compromís amb el procés amb les tasques pròpies de promoció de la cultura i de la llengua catalana, que han caracteritzat de sempre la històrica entitat. Coincidint amb tot plegat, l’associació ha experimentat un extraordinari creixement en el nombre d’afiliats.

Un altre dels actes històrics que l’Òmnium de Casals ha organitzat, en aquest cas de manera conjunta amb l’ANC de Forcadell, va ser el Concert per la Llibertat, el 28 de juny de 2013, en què es reclamava el dret a decidir. I més recentment (2014), Òmnium també va liderar una espectacular operació d’internacionalització del reclam català al dret a decidir, carregant i descarregat castells en les principals capitals europees: Brussel·les, París, Londres, Berlín, Ginebra, Roma, Lisboa i Barcelona, entre d’altres, amb la participació de 5.000 castellers.

Ara concentra tots els seus esforços en el referèndum del 9N i en el campanya ‘Ara és l’hora’ que, conjuntament amb l’ANC, vol fomentar la participació i el vot afirmatiu. I tot plegat ho resumeix amb una frase: “Ara és l’hora de fer realitat un somni”. El somni de viure en allò que Òmnium defineix com un país normal i que potser engresca tanta gent precisament perquè és liderat per una dona que sembla també ben normal.

Sobre este blog

'Personal' es un blog por el que desfilarán los personajes más significativos de la actualidad catalana, con las palabras del periodista Xavier Ribera y la mirada artística del ilustrador Jaume Bach.

Etiquetas
stats