Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC, ICV-EUiA i la CUP s'uneixen contra el pla de Mas de canviar la consulta per eleccions

El president de la Generalitat, Artur Mas, amb el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras

Arturo Puente

Barcelona —

Cimera clau entre els partits proconsulta. CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP es reuneixen aquest divendres al Palau de la Generalitat per buscar un acord emmig del bloqueig més important del procés sobiranista des del seu començament. Després que el Govern suspengués dimarts passat els preparatius de la consulta a intancia del Tribunal Constitucional, els líders d'ERC, Oriol Junqueras, ICV-EUiA, Joan Herrera, i la CUP, David Fernàndez van mantenir dijous reunions bilaterals al Parlament per preparar el conclave en què es decidiran els següents passos. La postura de mínims que mantindran els tres davant de CiU és ferma: ni parlar de les eleccions anticipades que tempteja Mas.

ERC i la CUP estaran units per exigir al Govern que reprengui els preparatius de la consulta. Les dues formacions es van mostrar molestes pel pas enrere donat dimarts per Mas, que consideren un greu error, sobretot per haver estat decidit unilateralment per l'Executiu. A més creuen que hi ha marge per continuar amb la campanya aprofitant els funcionaris que voluntàriament vulguin portar tirar-la endavant tot i la prohibició del Constitucional. Iniciativa, en canvi, és reticent en aquest punt perquè considera que podria posar-se els empleats públics en risc judicial. En el que sí estan d'acord els tres partits és a esgotar totes les vies possibles per dur a terme la consulta en els termes pactats.

El president de la Generalitat intenta buscar escenaris alternatius al 9-N, un dels més evidents seria la convocatòria d'eleccions anticipades a les quals hi concorreria amb una llista independentista. Aquesta opció va ser temptejada per a les eleccions europees, encara que finalment va fracassar en els despatxos abans de concretar-se, i és així mateix el pla B que proposa el Consell Assessor per a la Transició Nacional amb el seu president Carles Viver i Pi Sunyer, molt proper a Mas, al capdavant.

Oriol Junqueras, en canvi, no vol ni sentir parlar d'aquest pla B i descarta rotundament negociar en aquest moment una llista conjunta, tal com li hauria proposat el president en una reunió el dimecres. El líder d'ERC continua mantenint la mà estesa perquè el Govern porti a terme la consulta, raó per la qual rebutja especular sobre unes possibles eleccions anticipades a la reunió d'aquest divendres. “Només cal parlar del 9N”, va sentenciar dijous després d'una reunió informal amb David Fernàndez.

El mateix Fernàndez, diputat de la CUP, va arribar a advertir que abandonaria la reunió si Mas proposa escenaris alternatius durant la reunió. Herrera també s'ha referit a aquesta possible oferta d'un pla B per part de CiU. “Actuarem amb fermesa i unitat, però nosaltres com a mínim no actuarem amb ingenuïtat”, va assegurar el líder d'Iniciativa, que va alertar que els “càlculs” d'Artur Mas van més enllà del 9-N.

La tensió del fins ara cohesionat bloc sobiranista va començar tan aviat el Govern va suspendre els preparatius per a la consulta. El fet que Mas es plegués al mandat de l'Alt Tribunal va provocar malestar en els partits i fins i tot va ser criticat per la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell. Els partits pretenen arribar a acords en la cimera per recosir la unitat, una tasca difícil perquè sectors de CiU, ICV-EUiA i fins i tot l'entorn d'Esquerra, no veuen amb bons ulls la possibilitat de desobeir el mandat judicial.

Recusació al president del Constitucional

Imatge de major unitat van donar dijous els partits sobiranistes en proposar conjuntament presentar un escrit de recusació contra el president del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos, i del magistrat Pedro José González-Trevijano. Si fos admès, els apartaria de la decisió final sobre la consulta del 9-N. En la petició, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP qüestionen la imparcialitat de tots dos magistrats per la seva militància al PP i la seva afinitat ideològica amb el partit conservador.

Aquesta petició se suma als dos ja presentats pel Govern en què reclama l'“aixecament immediat” de la suspensió. Els partits confien que el tribunal resolgui la causa “amb la mateixa velocitat” amb què van admetre el recurs del Govern.

El calendari

La principal raó de que les diferències entre els partits s'hagin precipitat és un calendari de preparatius ajustat que s'esgota en qüestió de dies. El termini per presentar peticions davant la comissió de seguiment per part dels ciutadans estrangers que vulguin votar el 9-N acaba el 7 d'octubre, en només 4 dies. El mateix passa amb els catalans residents a l'estranger, que han d'enviar una presol·licitud de vot anticipat a la comissió de control en el mateix termini, entre els dies 4 i 7 d'octubre.

A causa d'aquesta necessitat de pressa, el president Mas va signar el dijous a última hora el decret de constitució de la comissió de control, un gest que serveix a més per apaivagar els ànims d'ERC i la CUP de cara a la reunió de divendres al Palau.

Els problemes de calendari s'agreugen ja que totes les comissions estan suspeses pel mandat del Constitucional i el registre de participants segueix paralitzat. Els partits van a la cimera amb la urgència d'haver de prendre una decisió en un breu lapse de temps. Si els preparatius de la consulta no acaben durant la setmana vinent, celebrar la consulta del 9 de novembre serà molt complicat des del punt de vista tècnic.

Etiquetas
stats