Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Pluja de condemnes contra la Generalitat per pagar part de l'extra de 2012

La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega té un nou problema sobre la taula

Tomeu Ferrer

Barcelona —

El govern de Catalunya té un problema que li creix dia a dia. Quan l’any 2012 va decidir no pagar la paga extraordinària als funcionaris es va deixar, sembla, un serrell en el procés legal. Va aplicar la retallada des de 1 de juny però el decret no es va publicar fins 44 dies més tard. Els sindicats immediatament van reclamar aquesta diferència en les taules de diàleg social, però no hi va haver manera. UGT va iniciar la reclamació per la via legal. Al cap de dos anys s’han presentat unes 2000 denuncies. I ja comencen a arribar les sentències, unes 200 i totes van contra la posició de la Generalitat.

Xavier Casas, responsables d’UGT a la Generalitat considera que el govern català hauria d’haver-se avingut a negociar enlloc de tancar totes les vies d’acord i de no deixar-ne altra que la judicial: “ara això serà continu” explica. Segons aquest sindicalista si la Generalitat no adopta cap mesura dialogada darrere dels 2000 funcionaris que han presentat denuncia molts altres es podrien afegir, sobretot veient que la majoria de les sentències són favorables als treballadors.

“El procés des que es fa la denuncia fins que arriba  la sentència triga gairebé un any. Però ara això ja és imparable” assegura Casas. Tanmateix la acció sindical està afectant els ja de per si molt atrafegats jutjats catalans, que opten per agrupar denuncies semblants per pronunciar sentències en tongades nombroses, la darrera ha Girona, on un jutjat del social ha condemnat la Generalitat a pagar els endarreriments als dotze denunciants. Però aquest cop hi ha el jutge hi ha afegit l’exigència de sufragar interessos de demora, explica Casas, cosa que complica encara més les perspectives econòmiques de la Generalitat, perquè encara que les denuncies que gestiona el gabinet jurídic del sindicat ugetista només són 2000, a la doctrina judicial s’hi podrien sumar individualment els aproximadament 100.000 treballadors de la Generalitat als quals els va afectar la retallada de 44 dies treballats sense que es paguessin en la paga extra de 2012.

Una mitjana de 500 euros per persona

Segons calcula UGT depenent de categories i situacions personals la xifra mitjana a pagar seria d’uns 500 euros per persona. A més, les darreres sentències fixen que s’han d’ingressar els diners com a molt tard dos mesos després de la resolució judicial contra la que no hi ha recurs possible, assegura Casas.

Les converses mantingudes entre els sindicats i la Generalitat no han donat fruits. La única sortida no judicial, assegura Casals “ha estat una vaga promesa de la vicepresidenta Ortega que datava una possible solució, que no pot ser altra que el pagament del què ens deuen, cap a 2016. Nosaltres volem que es pagui tot aquest any vinent, sinó continuarem recurrent als tribunals, perquè volem el que ens han pres”, diu Casals .

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats