Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

El Suprem arxiva la querella contra Fernández Díaz i de Alfonso per les seves converses

Daniel de Alfonso, després de comparèixer al Parlament a l'estiu

Les converses entre l'exministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, en què tots dos planejaven difondre suposats casos de corrupció contra CDC i ERC per combatre l'auge de l'independentisme tenen tots els números per quedar-se sense recorregut judicial. El Tribunal Suprem ha arxivat la querella contra Fernández Díaz i de Alfonso que va presentar l'antiga Convergència, mentre que la Fiscalia de Barcelona ha fet el mateix amb les diligències que mantenia obertes a l'exdirector d'Antifrau per malversació de cabals públics.

L'alt tribunal no ha admès a tràmit la querella criminal presentada el passat 1 de setembre pel partit que lidera Artur Mas i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, en considerar que no hi ha indicis que Fernández Díaz i d'Alfons haguessin comès delictes de violació de secrets, prevaricació i malversació de fons públics.

Els fets recollits en la querella es referien dues trobades entre l'exministre i l'exdirector d'Antifrau. Segons els querellants, que van denunciar que es van dur a terme “totes les tèrboles maniobres” per les converses mantingudes, l'exdirector de l'Oficina Antifrau estaria cometent un delicte de revelació de secrets en revelar informació confidencial, instigat pel llavors ministre en funcions.

El Parlament va cessar a l'estiu a Daniel de Alfonso del seu càrrec de director de l'OAC. Tots els grups de la Cambra, excepte el PP, van perdre la confiança en de Alfonso després de la difusió de les seves converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en què tots dos planejaven difondre suposats casos de corrupció contra CDC i ERC per combatre el auge de l'independentisme.

Arxivada la possible malversació

D'altra banda, la Fiscalia ha arxivat les diligències que va obrir l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, per malversació de cabals, en dubtar de l'“origen lícit” de la gravació de les seves converses amb l'exministre de l'interior, Jorge Fernández Díaz. Segons ha informat el ministeri públic, la Fiscalia de Barcelona considera que no hi ha “elements suficients” que permetin obrir una investigació sobre la possible utilització de fons públics per part de de Alfonso per a fins il·lícits.

La Fiscalia de Barcelona tenia obertes des del passat mes de juliol unes diligències contra de Alfonso. La Fiscalia del Suprem, que va rebre inicialment les denúncies per la condició d'aforat de Fernández Díaz, va demanar a la Fiscalia de Barcelona que investigués si de Alfonso podria haver incorregut en un delicte de malversació, pel mal ús dels fons d'Antifrau que es podia desprendre de les converses.

En el decret d'arxiu, la Fiscalia de Barcelona dóna per acabat el cas en base a un informe policial que conclou que es desconeix “quina persona o persones van efectuar el registre de les converses mantingudes” entre Fernández Díaz i de Alfonso i qui les va difondre.

Segons l'opinió del ministeri públic, no està assegurat el “origen lícit” dels enregistraments, divulgats pel diari Públic, de manera que “no es pot conferir plena validesa al contingut” de les mateixes, als efectes d'obrir una posterior investigació penal.

En la resolució, la Fiscalia sosté que de la informació de què disposa “no s'acrediten elements suficients per obrir una investigació sobre la possible utilització de fons públics per part del director de l'Oficina Antifrau en el que semblen ser atencions particulars”.

Per aquest motiu, el ministeri públic arxiva les diligències per malversació, tot i que adverteix que ho fa “sense perjudici de les comprovacions que a la pròpia Oficina Antifrau de Barcelona li correspongui fer respecte a les despeses comptabilitzades que siguin imputables a l'anterior director i les conclusions que d'aquestes comprovacions es puguin efectuar”.

Etiquetas
stats