Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

El Magnànim edita una biografia literària i il·lustrada de la pintora Rosa Torres a càrrec de Francesc Miralles

La artista Rosa Torres, en su estudio.

elDiariocv

València —

0

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el llibre Rosa Torres. La construcció d’un llenguatge escrit pel crític Francesc Miralles, el número 2 de la col·lecció Vides d’Art, dirigida per l’escriptor i professor de la Universitat de València Martí Domínguez. El disseny de la col·lecció i la maquetació va a càrrec del dissenyador valencià Eugenio Simó.

L’artista que extrau colors i paisatges nous creant un nou llenguatge

La biografia de Rosa Torres, il·lustrada amb desenes de fotografies de la seua trajectòria artística i de la seua obra, ha estat escrita pel crític Francesc Miralles. Miralles s’endinsa en el periple vital i artístic de Rosa Torres amb un assaig biogràfic allunyat dels patrons descriptius que es repeteixen en els diccionaris d’artistes i en les enciclopèdies per a explorar i transmetre la més pura essencialitat d’aquesta creadora i la seua obra. En el decurs de la biografia es veu Torres com una artista compromesa que crea un nou llenguatge i com el construeix i el desenvolupa i alhora com el deconstrueix per a convertir-se en una de les paisatgistes més destacades de l’art contemporani.

El llibre s’inicia amb el descobriment i la denúncia de la falsificació d’obres de l’artista valenciana per part de la clínica d’estètica Pelostop i conclou amb l’acte de l’11 de novembre del 2020 al Centre del Carme de Cultura Contemporània de València, després del judici oral del cas, en què Rosa Torres va trepitjar i esquinçar les tres-centes obres plagiades i on va convidar tots els presents a continuar la destrucció.

A juí de Francesc Miralles Rosa Torres “ens introdueix en uns jardins mig viscuts i mig somniats on esclata el color. Ella s’endinsa en els boscos que ens retorna en la més pura essència seua. L’artista que no volia ser artista extrau colors i paisatges nous creant un nou llenguatge, una nova simfonia”.

La col·lecció 'Vides d’Art' té com a objectiu acostar a la ciutadania biografies d’artistes valencians d’una manera assagística i literària i no adreçada a especialistes. El primer llibre de la col·lecció es va dedicar a Manuel Boix i va ser escrit per Martí Domínguez.

L’artista, Rosa Torres, i l’autor, Francesc Miralles

Rosa Torres (València, 1948) és una de les personalitats més innovadores i suggestives de la plàstica valenciana actual. Reconeguda internacionalment i amb obra representada en museus i col·leccions de prestigi, forma part d’una generació de pintores i gravadores que van decidir fer un trencament amb tot allò que els havien ensenyat. Va col·laborar als seus inicis amb l’Equip Crònica. La seua producció artística ha anat evolucionant fins a assolir una proposta estètica personal i meditada, que destaca per la simplificació de les formes i del color.

Francesc Miralles (Tarragona, 1940) és crític i historiador de l’art. Fou professor de la Universitat de Barcelona i director de l’Escola Massana. Ha escrit crítiques artístiques a la revista Destino i al diari La Vanguardia. És especialista en art contemporani, ha publicat nombrosos estudis monogràfics d'artistes i ha comissariat diferents exposicions. És considerat un dels renovadors de la història artística peninsular del segle XX.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats