Costes prepara una pròrroga de 30 anys per a l'hotel Sidi Saler, el 'Algarrobico' valencià
El complex hoteler Sidi Saler, situat en el cor de la Devesa del Parc Natural de l'Albufera de València, podria obtenir una pròrroga de la seua concessió administrativa per 30 anys més. Així ho preveu l'informe favorable de la Demarcació de Costes de València i contra el qual ha al·legat el col·lectiu Acció Ecologista Agró.
L'entitat conservacionista afirma que la petició dels actuals propietaris, els bancs BBVA i Caixabank, “pretén legalitzar una activitat insostenible i incompatible amb els valors naturals de l'Albufera”. Agró, a més d'al·legar contra aquesta pròrroga, també exigeix l'expropiació i l'enderrocament de l'hotel, qualificat també com 'el Algarrobico valencià'.
AE-Agró adverteix que aquest informe favorable de Costas podria suposar “un frau a l'ordenament jurídic”, ja que els actuals propietaris de l'hotel “tenien fins a 2008 per a formular aquesta petició, que finalment van realitzar en 2016, huit anys després d'expirar el termini legal”.
A més, en l'expedient favorable de la Demarcació de Costes, que encara necessita el vistiplau definitiu del Ministeri de Medi ambient, falta l'informe mediambiental de la Generalitat Valenciana. Així adverteixen de la irregularitat que, en lloc de demanar-se a la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, s'ha sol·licitat a la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, “que no ho ha redactat en ser una administració incompetent per a tal efecte”.
Adverteixen d'aquesta manera que “la falta d'informe mediambiental constitueix un defecte de nul·litat de ple dret per a infringir una norma de rang superior” i, per tant, obliga a la retroacció de les actuacions abans de la resolució de l'expedient, amb sol·licitud d'informe a l'òrgan mediambiental competent. D'altra banda Agró destaca que l'Ajuntament de València, a qui pertany administrativament l'Albufera, sí que va emetre un informe mediambiental negatiu, “el contingut del qual Costes ha ignorat en el tràmit de la petició de renovació de la concessió del Sidi Saler”.
AE-Agró afig que, a més d'ometre l'informe mediambiental preceptiu, l'expedient de Costes també “omet qualsevol reflexió sobre les alternatives a la concessió, estudi necessari per a la valoració de l'impacte de qualsevol mesura que influïsca en el medi ambient”. “La declaració de Parc Natural, com és el cas de l'Albufera, comporta la declaració d'utilitat pública i en qualsevol moment es pot optar per l'expropiació”, assenyala el col·lectiu ecologista, que també indica que “la ubicació del Algarrobico valencià en terrenys del domini públic marítim-terrestre també permet des del punt de vista legal la seua expropiació”.
En aquest sentit, tal i com adverteix el Servei Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València, la concessió plantejada per Costes no considera que l'activitat de l'hotel es va paralitzar al gener de 2011 i que, per tant, la concessió es troba extingida des de llavors. “Així que renovar-la ara implicaria rehabilitar el dret dels bancs a l'explotació econòmica de l'immoble, augmentant el valor d'expropiació del Sidi Saler, amb el conseqüent perjudici per a l'erari públic i dificultant així l'execució d'aquesta mesura alternativa a la renovació de la concessió”.
AE-Agró conclou exigint “una vegada més, a les administracions implicades en aquest conflicte mediambiental, l'expropiació i l'enderrocament del Algarrobico Valencià, per a completar així la imprescindible regeneració del cordó dunar de la Devesa del Saler”.
Resposta
Des de la Sotsdirecció General de Domini Públic Marítim Terrestre s'ha matisat la informació afirmant que ha sol·licitat documentació addicional als sol·licitants de la concessió. Així apunten que encara estan pendents del seu lliurament i enviament.
D'aquesta manera expliquen des de Costes que fins que no es reba aquesta documentació requerida no prosseguirà la tramitació que es decidirà en la resolució de la sol·licitud de concessió d'ocupació del Domini Públic Marítim Terrestre.