Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell llança esmenes a l’agència antifrau que promou Podem

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra

Adolf Beltran

València —

No és encara el dictamen del Consell sobre la futura llei, però sí un document en què el govern autonòmic planteja un bon nombre d’esmenes a la proposició de llei per a la creació d’una Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció que ha presentat Podem a les Corts Valencianes. L’informe s’ha enviat als grups parlamentaris, com ha anunciat la vicepresidenta Mònica Oltra després del ple del Consell d’aquest divendres. “No és vinculant per als grups, però reflecteix com pensem que ha de ser l’agència”, ha indicat Oltra, que ha recordat que la creació d’aqueix organisme forma part de l’Acord del Botànic subscrit pel PSPV-PSOE, Compromís i Podem.

Elaborat per la Conselleria de Transparència que dirigeix Manuel Alcaraz, amb les competències de la qual entra en col·lisió la iniciativa parlamentària, el document coincideix amb la proposició de llei a dotar-la d’independència, però delimita les funcions de l’agència antifrau “des de la investigació de casos concrets de presumpta corrupció fins a l’elaboració d’informes i recomanacions, l’impuls de bones pràctiques i la col·laboració en la formació en matèria de prevenció de la corrupció”. La proposta de Podem va inicialment més lluny i estableix tot un règim de possibles sancions que l’organisme podria aplicar.

També apunta l’informe del Consell que l’agència antifrau hauria d’establir “unes bases de col·laboració activa” amb l’Administració de la Generalitat, i molt concretament amb la Intervenció General i la Inspecció de Serveis, així com amb la Fiscalia, la Policia i altres organismes que lluiten contra la corrupció. Pel que fa a l’elecció del director o la directora, proposa “que s’aprove en les Corts amb una majoria qualificada que assegure un consens ampli entre els grups polítics”. La redacció de la proposició de llei –que el portaveu de Podem, Antonio Montiel, va presentar explícitament com un text obert a modificacions i suggeriments–, preveu una primera votació per tres cinquens dels diputats i una segona per majoria simple si no hi ha prou acord. Un mecanisme que, en última instància, no força al consens.

A més d’explicar l’informe, Oltra ha anunciat que la Generalitat, a través de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, ha establit un conveni amb l’organització Transparència Internacional Espanya amb la intenció d’anar “més enllà del compliment estricte de les obligacions sobre publicitat establides en la Llei de transparència, bon govern i participació ciutadana”, que el Consell actual ha “heretat” de la legislatura anterior, en què va ser aprovada pel PP gairebé en l’últim minut.

El conveni busca acoblar als cànons de Transparència Internacional el tractament de la informació sobre les agendes del president i els consellers, les despeses de viatge, la política d’arxiu i eliminació de documents, els regals a càrrecs públics, el codi ètic i de bon govern, les retribucions de directius d’empreses i entitats dependents de la Generalitat, les declaracions de béns i activitats o la reutilització de dades, entre altres aspectes. La vicepresidenta ha destacat que el conveni farà que la valenciana es convertisca en la primera comunitat a incloure en la seua política de transparència els protocols d’actuació de l’Administració davant de catàstrofes naturals.

Etiquetas
stats