Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Suprem anul·la la sanció de tres mesos sense sou a un guàrdia civil enxampat amb 817 quilos d'haixix perquè estava en excèndencia

Vehicle de la Guàrdia Civil.

Sergi Pitarch

La Sala Militar del Tribunal Suprem ha anul·lat la sanció disciplinària de suspensió de tres mesos d'ocupació i sou imposada a un caporal de la Guàrdia Civil al que van enxampar amb 817 quilos d'haixix per estar en excedència. L'Alt Tribunal revoca així la decisió dels superiors del comandament i del Tribunal Central Militar que havien decidit imposar-li aquesta mínima sanció en demanar el seu reingrés en l'Institut Armat.

El caporal de la Guàrdia Civil de Castelló va ser condemnat en 2008 per la justícia civil a un any de presó i una multa de 280.414 euros commutable per sis mesos de privació de llibertat. L'home -el nom del qual es es substitueix en la sentència pel pseudònim “Evelio”- no va arribar a entrar a la presó en no complir els mínims supòsits, ja que es tractava d'un any i mig de presó i no tenia antecedents penals.

La Sala Militar del Tribunal Suprem ha assumit les tesis del caporal de la Guàrdia Civil per a anul·lar la seua sanció disciplinària en la sentència 2762/2018 signada el passat 12 de juliol. Els magistrats entenen que l'agent ara en actiu no sabia que incomplia el règim disciplinari de l'Institut Armat quan va ser enxampat amb quasi una tona d'haixix perquè estava en excedència. “En cometre el delicte contra la salut pública quan es trobava ja desvinculat del Cos, no cal sostenir, d'acord amb la lògica, que el recurrent tinguera consciència que lesionava valors essencials d'un Cos del qual es trobava excedent”.

Crida l'atenció aquesta decisió perquè l'accés a la Guàrdia Civil en cas de tenir antecedents penals haguera sigut impossible. En canvi, l'Institut Armat li permet el reingrés després d'una excedència i amb el rang de caporal amb una mínima sanció que, a més, ha sigut anul·lada pel Tribunal Suprem.

El Guàrdia Civil “Evelio” -segons sentència ferma- va ser sorprès el 9 d'agost de 2002 aparcant una furgoneta a Borriana (Castelló) amb 528 quilos d'haixix per a la seua venda valorats en 732.611,15 euros. Un dia després, una altra persona va ser detinguda amb el cotxe del caporal primer amb uns altres 289 quilos de la mateixa substància que tenien un valor de 389.048 euros. Per aquests fets, l'agent va ser condemnat per un tribunal civil a un any de presó i al pagament d'una multa l'1 de juliol del 2008 amb la conformitat del fiscal i les parts.

El 14 de maig del 2014 el caporal va sol·licitar el seu reingrés en el Cos després de la seua excedència. Va ser en aqueix moment quan els seus comandaments van decidir obrir l'expedient disciplinari. Després d'anys d'investigació interna, la Guàrdia Civil va acordar sancionar-lo amb la suspensió de tres mesos d'ocupació.

L'agent es va oposar a aquesta sanció i va presentar un contenciós-disciplinari militar contra aquesta resolució al·legant que “es trobava en excedència quan la condemna va ser ferma”, “la infracció havia prescrit” i “la sanció era improcedent en haver cancel·lat els antecedents penals”.

El Tribunal Militar Central va ratificar la sanció disciplinària imposada pel Tinent General Cap del Comandament d'Operacions. Finalment, el Tribunal Suprem ha anul·lat la sanció disciplinària.

Etiquetas
stats