Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

La Fiscalia es querella contra la consellera de Governació pel referèndum

Meritxell Borràs

Oriol Solé Altimira

Primera querella de la Fiscalia contra un membre del Govern de Carles Puigdemont pel referèndum. El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha ordenat aquest dimarts al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, la presentació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) d'una querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs (PDECat), per la licitació de les 8.000 urnes pel referèndum. La querella ja s'ha presentat davant el TSJC, que ara haurà de decidir si l'accepta.

La denuncia de la Fiscalia puja un graó en la judicialització del procés sobiranista. A més dels delictes de desobediència i prevaricació –pels que va ser jutjat Artur Mas i està imputada Carme Forcadell–, la querella també inclou el presumpte delicte de malversació. Aquest delicte, d'arribar a una condemna, podria implicar penes de presó.

Els querellats són Borràs i el secretari general de la conselleria, Francesc Esteve. Així mateix, s'adverteix que la querella es podria ampliar “contra els que durant la instrucció resultin igualment responsables”.

En concret, el text de la querella acusa Borràs i a Esteve d'iniciar els tràmits per fer un “referèndum vinculant secessionista” sabent “la falta de legitimitat de la Generalitat i el Parlament” per convocar-lo i que és contrari a la llei. La Fiscalia afegeix que la licitació de la compra d'urnes evidència la “pertinaç, inequívoca i irreversible” voluntat dels querellats de dur a terme el seu projecte independentista “per la via dels fets consumats, amb total menyspreu a la Constitució”.

Sobre el presumpte delicte de malversació, el ministeri públic subratlla que si la Generalitat acaba comprant les urnes generaria una despesa pública “orientada a dur a terme actuacions delictives” per ser contràries al Constitucional, “i per tant, ontològicament alienes a la funció pública”.

La Fiscalia General de l'Estat justifica la interposició de la querella perquè l'anunci de licitació per a la compra d'urnes “suposa una posada en marxa dels tràmits per dur a terme la convocatòria d'un referèndum vinculant secessionista” a Catalunya, una cosa contrari als “expressos mandats” del Tribunal Constitucional.

La compra de 8.000 urnes per part de la Generalitat es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el passat 9 de maig. L'anunci de la conselleria de Governació –d'aquí que la querella vagi dirigida contra Borràs i Esteve– va detallar que es tractava de dos lots als quals es destinaran 200.000 euros públics: 184.000 euros per a “urnes electorals transparents” i 16.000 per a “urnes de cartró ”. Les empreses que vulguin optar al concurs tenen de termini fins al dia 30 d'aquest mes per presentar-se.

La Fiscalia concreta els “expressos mandats” del Constitucional contraris al referèndum que els futurs querellats haurien vulnerat, com ara l'anul·lació de les resolucions sobre el referèndum aprovades per JxSí i la CUP en l'últim Debat de Política General.

El primer dels mandats constitucionals presumptament desobeïts és l'anul·lació de la resolució independentista del 9 de novembre de 2015, text que segons el ministeri públic és “d'impossible encaix en l'àmbit competencial” català i suposa “una pura via de fet” cap a la independència. No obstant això, en aquesta resolució no apareix cap referència al referèndum, que va ser afegit al pla sobiranista deu mesos més tard, en la qüestió de confiança que va superar Puigdemont.

Etiquetas
stats