Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les dates assenyalades en el calendari de campanya

Els candidats a la presidència del govern Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias

Laura Martínez

València —

La campanya electoral arranca aquest divendres i amb això, els partits es mobilitzen en una sèrie d’actes per tota la Comunitat. Cada formació política arriba a aquesta nova convocatòria amb un ànim i unes expectatives diferents que es deixen veure en l’estructura dels esdeveniments i les aparicions.

Mentre la candidatura de confluència de Compromís-Podem-Esquerra Unida, A la Valenciana, arranca amb una campanya intensa, el PSOE i el PP opten per actes més discrets i de menys pressupost. La coalició, encara que va renunciar finalment a la plaça de Bous (cap formació s’atreveix en aquesta convocatòria amb grans escenaris) ha optat per un seguit de 180 actes repartits per les capitals de comarca i les capitals de província, explotant la imatge dels líders dels partits. Així, Íñigo Errejón, el número 2 de Podem, acompanyarà Mónica Oltra, líder de Compromís, en actes a València, Castelló i Alacant.

Un sopar en el Trinquet Pelayo donarà el tret d’eixida de la candidatura A la Valenciana el dia 10 i una festa a la plaça de la Mare de Déu la tancarà el dia 24. Entre ambdues dates, la candidatura planeja esdeveniments pròxims a tots els municipis centrats en el diàleg i diverses jornades específiques en què es tracte la immigració i la igualtat. L’ambient festiu a què apel·la la candidatura es produirà de facto, ja que en alguns actes participaran artistes valencians, amb atenció especial a grups de música locals.

Alacant serà, sens dubte, l’epicentre de la cursa cap al 26J. La ciutat acollirà en diferents dates els presidenciables. Mariano Rajoy estarà a la ciutat obrint la campanya electoral el 10 de juny, mentre que per part d’A la Valenciana, acudiran al seu gran acte Pablo Iglesias, Alberto Garzón, Íñigo Errejón i Mónica Oltra, el divendres 17. Albert Rivera, líder de Ciutadans, també acudirà a la ciutat durant la campanya, encara que la data encara està per confirmar.

Si bé el PSPV no té previst un gran acte en aquesta ciutat, sí que iniciarà la campanya electoral a Elx, contraprogramant el president en funcions. Els socialistes fugiran de grans actes i preparen una campanya austera –gairebé la meitat del pressupost que per al 20D– l’acte principal de la qual serà el dissabte 18 al Parc de l’Oest. En aquesta data acudirà el seu candidat a la presidència, Pedro Sánchez, en un acte en què, a banda del míting, se celebra la festa de la Rosa. En aquesta campanya tindran una presència important els líders locals, però sobretot grans noms del PSOE com Patxi López, president del Congrés, Eduardo Madina, o l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero.

El PP també aposta per una campanya de perfil baix basada en actes menuts i amb col·lectius, amb una rebaixa del pressupost del 30%. El president en funcions tornarà a la Comunitat el dia 24 en un últim acte a València immediatament previ al tancament de la campanya. Els populars acostaran al poble valencià cares importants del partit, com Maria Dolores Cospedal o els ministres d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo i d’Hisenda, Cristóbal Montoro. De la mateixa manera participaran en aquesta campanya els dirigents més joves del PP, com Andrea Levy, que tindrà actes a les tres províncies els dies 15 i 16 o Javier Maroto, durant els dos dies següents.

En el cas de Ciutadans, malgrat que han canviat de cap de llista, també presentaran una campanya més austera que l’anterior. L’acte principal a València tindrà lloc el diumenge 12, a què assistirà el seu candidat a la presidència, Albert Rivera, encara que el lloc encara està per detallar. Durant la resta dels dies, Toni Cantó, el número u per la província de València, farà una ruta per les localitats principals de la província, i visitarà Paterna, Xirivella, Burjassot i Sagunt.

stats