Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament dóna llum verda a la regulació de les associacions cannàbiques

Empresas recurrirán la reglamentación de la ley de la marihuana en Uruguay

Cristina Palomar

Barcelona —

Tots els grups parlamentaris tret del popular han donat aquest dijous suport a la moció defensada per ERC que posa les bases per regular les associacions cannàbiques catalanes. Un cop aprovat el full de ruta, els diputats s’han fixat ara un termini de quatre mesos per elaborar el document definitiu que el govern català convertirà en la futura llei que regularà l’activitat d’aquests clubs de consum de marihuana, actualment en un llimb administratiu i objecte de persecució policial.

La resolució insta la conselleria de Salut a establir les condicions necessàries perquè les associacions puguin desenvolupar la seva activitat legalment des d’una perspectiva de salut pública, tal i com reclamaven les entitats federades. Entre els punts proposats, el text aposta per la creació d’un registre específic d’associacions –ara inexistent-, que l’edat mínima per fer-se’n soci sigui els 18 anys i que es faci pedagogia entre els associats per reduir els riscos i els danys vinculats al consum de cànnabis.

La moció també reclama que els centres no ofereixen altres serveis com ara tabac i begudes alcohòliques, que només es pugui ser client d’un club i que els nous membres no puguin començar a consumir marihuana fins passats quinze dies per acabar amb el turisme de porro que ha situat Barcelona en el primer lloc del top-ten del circuit mundial del cànnabis. Passats sis mesos des de l’entrada en vigor de la llei, el govern català haurà de presentar a la cambra catalana una valoració sobre el compliment de la llei.

Tot i que la federació CatFAC ha celebrat l’aprovació del document al considerar-lo “un pas més en la lluita per defensar les persones usuàries de cànnabis i una mirada al futur d’una nova ciutadania responsable, compromesa, que vetlla pels drets i necessitats de totes i tots”, la realitat és que el text és un document de mínims perquè no entra a discutir ni el cultiu ni el transport de la marihuana, dues activitats que Interior continua perseguint i que actualment concentren la pràctica totalitat de causes judicials pendents.

Un cop superada la primera prova, la resolució s’haurà de discutir ara en el Consell Assessor de Salut Pública, que l’aprovarà definitivament en un termini encara per determinar. Després de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), la llei es portarà a la Comissió Interdepartamental sobre drogues, on també són presents els departaments d’Interior i de Justícia.

Segons ha reconegut el subdirector general de drogodependències, Joan Colom, la proliferació de clubs de fumadors de cànnabis a Catalunya obliga l’administració a establir unes regles del joc d’obligat compliment. “Són un fenomen ampli i en expansió. Que la gent no consumeixi drogues és una utopia. La intenció és que si ho fan, que sigui amb el mínim impacte”, ha declarat. Actualment, a Catalunya hi ha més de 200 associacions registrades, 156 més pendents de registrar-se i un nombre indeterminat d’usuaris que podria oscil·lar entre els 40.000 i els 140.000 de consumidors.

Des de CatFAC s’ha celebrat que el Parlament hagi donat llum verda a la moció i s’ha recordat que porten mesos treballant amb la Generalitat per elaborar una normativa. “Des de la CatFAC celebrem la decisió adoptada pel Parlament de Catalunya ja què per nosaltres suposa un primer pas satisfactori que portem anys reivindicant. Avui, celebrem que es reconeix el nostre espai en la societat, que donem l’inici a un nou futur per les persones usuàries que han vingut reclamant fórmules legals que permetin el cultiu i el consum personal, tractant d’evitar com a prioritat la inseguretat jurídica que es pateix. En definitiva, avui hem fet un pas endavant per la llibertat”.

En el comunicat, aquesta federació assegura que la regulació no només “proporcionarà seguretat als usuaris i garantirà la seva salut”, sinó que serà una gran eina per acabar amb les màfies i el mercat negre. Tanmateix, apunta com a temes pendents d’abordar “aspectes com el cultiu, el transport i la distribució assumint i dissenyant una normativa per a totes les fases necessàries d’una associació cannàbica en concordança amb el Codi de Bones Pràctiques i una proposta de model de regulació on es contemplin associacions de persones consumidores que s'autoabasteixen col·lectivament, amb anàlisis de la substància i programes de reducció de riscos i acompanyament al consum”.

Etiquetas
stats