Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

Ocupen el rectorat de la UB contra la reducció de personal i la pujada de taxes

Personal d'administració, docents i estudiants han ocupat el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB). (Foto: @uniprecaria)

Pau Rodríguez

Barcelona —

Un centenar d'estudiants, docents i personal administratiu ha irromput aquest dijous al rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) per ocupar-lo indefinidament. Es queixen de la “incertesa” en què viu instal·lada la comunitat que conforma la institució, atès que la universitat encara no ha aprovat els pressupostos del 2013 però ja ha comunicat a les juntes de personal que no es renovarà els contractes a desenes de docents lectors i a un elevat nombre de professors associats. L'ocupació, segons Ramon Franquesa, un dels professors que l'ha protagonitzat, ha de servir per pressionar el rector perquè faci un pronunciament en contra dels acomiadaments i exigir-li una major “trasparència” en els comptes i una més eficaç “comunicació” amb els treballadors de les facultats.

La ocupació és pacífica i no ha d'interrompre, segons Franquesa, l'habitual desenvolupament de l'activitats a l'edifici històric de la UB. Però asseguren que la mantindran fins que obtinguin respostes. “El curs s'acaba i molts professors no saben en quines condicions treballaran l'any vinent, la universitat no explica els pressupostos, i tenim por que la situació es resolgui a l'estiu mentre tothom està de vacances”, es queixava Franquesa.

Més enllà de la defensa de les condicions laborals d'alguns professors i personal de la universitat, la protesta iniciada avui, amb el suport de diverses assemblees de facultats, servirà per demanar a la direcció faci el possible per derogar les mesures que impliquen la pujada dels preus de les matrícules, a més d'exigir una política de beques que no deixi cap estudiant fora de les aules per qüestions econòmiques.

La incertesa pels acomiadaments

En diverses protestes a la UB s'ha denunciat que la universitat pretenia acomiadar docents l'any vinent, però el rector, Dídac Ramírez, sempre ho ha negat i ho segueix fent. Fins i tot, un grup d'estudiants va arribar a bloquejar per aquest i altres motius el consell de govern que havia d'aprovar els pressupostos, el passat mes d'abril.

Els comptes patiran una retallada de l'1,5% respecte del curs passat -el 2011 va ser del 2%-, sempre a l'espera de l'aprovació dels de la Generalitat. Però el capítol de personal, segons defensa Ramírez, no se'n ressentirà. Això sí, els acomiadaments que es denuncien es refereixen a les no renovacions de docents. En concret, la no continuïtat d'una quarantena de professors lectors i la d'un nombre indeterminat -però probablement elevat- de professors associats, els que no puguin acreditar dos dels últims quatre anys treballant fora dels campus.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats