Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Les discrepàncies entre Mas i Junqueras per la llista conjunta allunyen l'avançament electoral

Mas refreda una opció de avançament electoral i el desvincula dels Pressupostos

Arturo Puente

Barcelona —

Artur Mas va deixar clar en la conferència sobre el futur del procés sobiranista que sense llista conjunta entre CiU i ERC no hi hauria eleccions anticipades. Dues setmanes després, la intenció del Govern segueix sent la mateixa. Les discrepàncies entre Junqueras i Mas a compte de la llista única allunyen un avançament electoral que durant els últims dies ha vingut escalfant la política catalana. Res d'això: “El president està disposat a utilitzar les eleccions per fer la consulta que fins ara no hem pogut fer. Si no és capaç de fer això, el Govern va prenent decisions”, ha tancat el portaveu de l'Executiu, Francesc Homs.

Al president d'Esquerra, Oriol Junqueras, no el convencen les raons adduïdes pel Govern per a la llista conjunta. “La comunitat internacional entendrà perfectament el que diguin els votants si voten a ERC o a qualsevol partit que sigui explícitament independentista”, va tornar a remarcar Junqueras diumenge, una posició que ja havia mostrat en la seva conferència sobre el procés. ERC es reafirma en què està oberta a negociar sobre tot per arribar a les anticipades, menys sobre l'única condició que posa CiU, la llista conjunta.

Mentre l'enroc continua en ambdues formacions, el gabinet de Mas té com a principal repte l'aprovació dels pressupostos de 2015, un projecte que de moment no convenç cap força de l'oposició. El portaveu del PSC, Maurici Lucena, rebutja de ple aprovar uns comptes que jutja “dolents” i considera que l'acord per aprovar els pressupostos és “gairebé impossible” amb el seu partit.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, presentarà aquest dimecres el seu full de ruta en una intervenció sota el títol “Catalunya 2015, el canvi que necessitem”, on explicarà el seu anàlisi sobre el moment polític i s'espera que presenti una proposta sobre la millora del finançament per a Catalunya. El socialista serà el tercer líder polític que expliqui el seu full de ruta en una conferència, després d'Artur Mas i Oriol Junqueras. Iceta ha advocat en diverses ocasions perquè el Govern de CiU esgoti la legislatura, igual que Unió.

D'opinió contrària és ERC, que considera que l'avançament electoral és urgent. Per a això, la formació independentista fa pressió sobre els pressupostos, condicionant el seu vot a un acord amb Mas per arribar a un avançament electoral al mes de març. Esquerra advoca per aplicar una pròrroga pressupostària i garantir la paga extraordinària dels funcionaris ampliant partides per decret, però està disposada a reconsiderar la seva postura si hi ha acord per a les anticipades. “És més important el procés d'independència que uns pressupostos de 2015 que depenen de la voluntat del senyor Montoro”, ha assegurat el diputat d'Esquerra Pere Aragonès.

Malgrat la pressió d'Esquerra sobre els comptes, el Govern desvincula els pressupostos de l'avançament electoral. Segons Francesc Homs, la no aprovació dels pressupostos posaria en dubte el cobrament de la paga extra dels funcionaris i en cap cas significaria que el Govern convoqués anticipades. “Mai hem lligat l'existència del pressupost amb el calendari electoral, hem tingut pressupostos prorrogats i hem pogut prendre un altre tipus de decisions”, ha assegurat Homs.

Els pressupostos de la Generalitat de 2015 es debatran al Parlament la setmana que ve, tot i que la votació no tindrà lloc fins a principis de febrer. El Govern compta amb aquest marge d'un parell de mesos per intentar convèncer Esquerra de les bondats d'una llista conjunta independentista, uns plans que, a més d'ERC, ICV-EUiA i la CUP rebutja. El diputat de la CUP, Quim Arrufat, ha demanat aquest dimarts a Mas que no “segresti” el procés i que convoqui eleccions com més aviat.

Etiquetas
stats