Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

JxS i la CUP desobeeixen el Constitucional i voten impulsar el procés constituent català

Jordi Turull, Carles Puigdemont i Xavier Garcia Albiol a l'hemicicle

Oriol Solé Altimira

Junts pel Sí i la CUP han fet un pas més aquest dimecres en el seu pla cap a la independència de Catalunya. Els independentistes, ometent l'advertència del Tribunal Constitucional, han elevat al ple les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent català. Després d'un tens debat que ha evidenciat la fractura de la Cambra, els independentistes han fet valer la seva majoria de 72 diputats per validar les conclusions. Entre els punts del text aprovat destaquen la possibilitat d'activar un “mecanisme unilateral d'exercici democràtic” per convocar una “Assemblea Constituent”, així com continuar la tramitació de les tres lleis 'de desconnexió' per dur a terme el “procés constituent” d'un Estat català independent. Tot això enmig d'una gran tensió entre els grups favorables i els contraris a la independència de Catalunya. Catalunya Sí Que es Pot ha votat en contra de les conclusions. El PSC no ha participat en la votació. El PP i Ciutadans han abandonat l'hemicicle en senyal de protesta. El líder popular, Xavier Garcia Albiol, ha afirmat que aquest dimecres s'ha comès un “atemptat a l'Estat de Dret”.

El Constitucional havia advertit als diputats, i especialment a la Mesa del Parlament, que les conclusions de la comissió no eren “constitucionalment admissibles” si donaven continuïtat a la resolució independentista aprovada per la Cambra el 9 de novembre passat i que va ser declarada inconstitucional.

En aquest sentit, el text aprovat aquest dimecres no només s'inspira en el contingut de la declaració anul·lada sinó que suposa el seu desenvolupament parlamentari. El procés constituent plantejat pels independentistes tindria tres fases: una de participació ciutadana, una altra de “desconnexió” amb l'Estat sobre la base de les lleis d'Hisenda, Seguretat Social i Transitorietat Jurídica i, finalment, la ratificació mitjançant referèndum de la Constitució catalana. Les tres lleis, segons el text, no serien “susceptibles al control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder”. També s'insta el Govern a “posar a disposició de la ciutadania els recursos que calgui per aconseguir realitzar un debat constituent de base social”.

Els diputats queden a l'espera de les actuacions que pugui emprendre l'Advocacia de l'Estat, que podria demanar al Constitucional activar els mecanismes coercitius contra els càrrecs públics que incompleixen les seves resolucions compresos en l'última reforma del TC aprovada pel PP. “La broma s'ha acabat”, va proclamar Garcia Albiol quan va presentar els canvis el setembre del 2015.

Els independentistes han defensat que les conclusions aprovades emanen de la voluntat popular i que l'objectiu és fer un procés constituent “de base popular, transversal, plural i obert”. “Tenim l'aval democràtic i el permís de les urnes”, ha afirmat la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira. “Parlem de desobeir el règim del 78. El poble de Catalunya té legitimitat per iniciar un procés constituent”, ha assenyalat la diputada de la CUP, Gabriela Serra.

L'oposició ha retret als independentistes que busquin l'enfrontament amb el Constitucional, així com el contingut i les formes amb què s'han tramitat les conclusions. “Es passen la justícia per l'arc del triomf i proposen un cop a la democràcia”, ha criticat la cap de l'oposició, Inés Arrimadas (C's). “Senyors independentistes, estan duent a terme un acte antidemocràtic. Això no els sortirà gratis. L'Estat de Dret actuarà”, ha advertit Garcia Albiol.

“No ens parlin de consensos. Hi ha una majoria independentista que ha imposat el seu criteri”, ha afirmat el líder del PSC, Miquel Iceta. “Tot això no va enlloc. No tenen dret a situar el Parlament fora de la llei”, ha afirmat. “Les conclusions confonen deliberadament procés constituent i independència de Catalunya”, ha asseverat el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, que ha carregat contra el caràcter “dirigista” del pla de JxSí i CUP.

Bronca per votar les conclusions al ple

El debat de les conclusions de la comissió ja venia carregat de tensió per la decisió de JxSí i la CUP de forçar la votació del text al ple. Immediatament després de la sessió de control al Govern, el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha demanat la paraula per demanar que s'ampliés l'ordre del dia amb el debat sobre el procés constituent, una sol·licitud a la qual s'ha sumat immediatament la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel.

En aquest punt, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els ha preguntat sobre si eren “conscients” de la resolució del Constitucional que instava a la Cambra catalana a no elevar al ple les conclusions ja que suposen desenvolupar la declaració anul·lada del 9-N.

“Del que som conscients és del mandat democràtic del 27 de setembre. El que farem ho podem fer perfectament”, li ha respost Turull. “Som conscients del Constitucional i caminem cap a la independència sense por”, ha afegit Gabriel.

Després de diverses intervencions de representants de tots els grups de l'oposició criticant les formes parlamentàries dels independentistes, el vicepresident del Parlament, Lluís Corominas (JxSí), ha llegit l'informe dels lletrats de la Cambra que recollia l'advertència del Constitucional i s'ha procedit a debatre les conclusions.

Etiquetas
stats