Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

JxSí i la CUP canvien el reglament del Parlament per aprovar per la via exprés la llei del referèndum

Puigdemont i Arrimadas a la sessió de control

Oriol Solé Altimira

El nou reglament del Parlament que permet la 'via exprés' per aprovar qualsevol llei, inclosa la del referèndum, ja és una realitat. Junts pel Sí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó han estat els únics que han votat a favor de la reforma aquest dimecres al Parlament. L'oposició en ple ha criticat el canvi, que ha titllat de “cacicada” o “atropellament”.

Amb el canvi de reglament aprovat –en concret, el nou article 135– una proposició de llei es podrà dur directament al ple sense passar pel seu debat en comissió a petició d'un sol grup. Es normalitza així un procediment parlamentari de màxima urgència i extraordinari (només podien fer-lo servir el Govern amb un projecte de llei o la unanimitat de tots els grups).

La lectura única escurça els terminis del debat i restringeix la presentació d'esmenes per part de l'oposició. Ara es podrà fer servir per aprovar la llei del Referèndum i les tres lleis independentistes o de 'desconnexió' –la llei de ruptura o de transitorietat jurídica i la de la Hisenda i Seguretat Social catalanes.

El debat ha estat tens i s'ha centrat en l'article 135 i la lectura única. Tot i la insistència dels grups, Junts pel Sí no ha dit explícitament si pretén fer servir el nou reglament per aprovar per la via ràpida les lleis independentistes, tot i que ha deixat clar que pot fer-lo servir si així ho desitja. “Acataran el que digui la majoria del Parlament o no els sembla democràtic?”, ha contestat a l'oposició, a mode de pregunta, el diputat de JxSí Roger Torrent.

La majoria independentista ha rebutjat totes les esmenes de l'oposició al nou article 135 que, en línia amb el que va dictaminar el Consell de Garanties Estatutàries (el Constitucional català), pretenien posar allargar el procediment de lectura única perquè qualsevol llei no es pugui aprovar en un dia i sense gairebé debat –per exemple, incloent la possibilitat de demanar dictamen al CGE o una setmana per a la presentació d'esmenes.

Un imputat per corrupció mantindrà l'escó

D'altra banda, després d'una transacció de JxSí i la CUP, el nou reglament suspendrà la condició de diputat a qualsevol representant a qui se li obri judici oral per corrupció. En conseqüència, Germà Gordó, diputat no adscrit i, de moment, tan sols imputat pel 3%, conservarà el seu escó.

Només la CUP ha posat èmfasi en la resta d'aspectes del reglament, especialment les seves esmenes que els grups han rebutjat: els anticapitalistes proposaven, per exemple, que les treballadores de la neteja del Parlament fossin personal propi de la Cambra i no d'una empresa externa. També volien limitar el sou dels diputats a tres vegades el salari mínim interprofessional (ara el sou base dels diputats que no s'autorebaixen el salari supera els 3.000 euros mensuals i augmenta en funció dels seus càrrecs en comissions o a la Mesa).

L'oposició parla de “atropellament” i “cacicada”

Les crítiques al procediment de lectura única introduït en el reglament han centrat les intervencions de l'oposició. El diputat de Ciutadans José María Espejo-Saavedra ha titllat el nou text de “mordassa”, “cacicada” i de “reglament de Matrix”, i ha considerat que, amb el canvi, Junts pel Sí i la CUP busquen “emmordassar la oposició democràtica”.

Per part del PSC, Ferran Pedret ha criticat que la reforma del reglament serveixi per “tramitar de forma exprés i amb les mínimes molèsties” les lleis de desconnexió, cosa que, ha recordat, el CGE “ha dit que no es pot fer ”. “És un atropellament”, ha conclòs.

També ha fet referència al dictamen del CGE el portaveu de Catalunya Sí que és Pot, Joan Coscubiela. En concret, l'apartat que considera que la tramitació per lectura única de les lleis independentistes vulnera els drets de participació política dels diputats per reduir el debat i la possibilitat d'esmenes. “Continuen amb la piconadora de trepitjar els drets democràtics dels que no pensen com vostès”, ha advertit Coscubiela a JxSí i CUP.

Alejandro Fernández, del PP, ha titllat la reforma'“antidemocràtica”. “Ni creuen en la democràcia ni hi han cregut mai. Vostès van a la independència a les braves”, ha llançat als independentistes. I ha acabat la seva intervenció amb aquest missatge: “El PP garantirà que quan aquest estiu de caloroses astúcies cutres i aquest malson acabi, la democràcia real prevalgui i que tots els catalans estiguem orgullosos d'una Catalunya i una Espanya prosperes”.

La CUP retreu als grups que només es fixin en el 135

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha retret als grups de l'oposició que les seves intervencions tan sols hagin versat sobre l'article 135, el de la lectura única, i que no hagin parlat de la resta de modificacions del reglament. “Potser no importen els drets de les netejadores del Parlament?”, ha preguntat.

“Tot el que se surt de la legislació vigent per a vostès és de cop d'estat cap amunt. No tenim cap problema en dir que si la legislació vigent no es pot canviar, s'ha de desbordar”, ha dit sobre el nou article 135 del reglament. També ha criticat l'oposició per, segons el seu parer, la “incoherència de defensar els drets de les minories parlamentàries i no defensar el de la majoria del país que vol votar”. “Donarem suport a la reforma del reglament si serveix perquè aquest poble s'autodetermini”, ha tancat.

Etiquetas
stats