Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

Tanno demana al jutge que segueixi investigant per identificar l'autor del tret que li va fer perdre l'ull

Nicola Tanno, de Stop Bales de Goma, durant una intervenció al Parlament de Catalunya / EDU BAYER

Benoît Cros

Nicola Tanno no dóna el seu cas per perdut. El 15 de juliol, el jutge Francisco Xavier Paulí va arxivar la causa perquè considerava “impossible” identificar l'autor del tret de bala de goma que va provocar la pèrdua del seu ull. Dos Mossos d'Esquadra, un sergent i un caporal, estaven imputats. Però Tanno creu que encara pot haver-hi més investigacions i ha recorregut per això la decisió del jutge.

Els fets es remunten al juliol del 2010, durant la celebració a Barcelona de la victòria de la selecció espanyola al Mundial de Sud-àfrica. Encara que aquesta nit es produïssin disturbis en diferents punts de la capital catalana, Tanno argumenta que no està provat que tinguessin lloc a la zona on es trobava - prop del bar Mas Frankfurt a la Gran Via - quan va rebre el cop a l'ull. Diversos testimonis van recolzar aquest argument i fins i tot la declaració d'un Mosso corrobora la seva versió ja que va dir que “no va veure que hi hagués cap enrenou al bar de la Gran Via”.

En el document, apunta a l'escopeter de la unitat 201 com a autor dels fets. Segons argumenta, de les quatre unitats presents a la zona, només dos van poder realitzar el tir en qüestió, atesa la disposició dels dragons. Però només l'escopeter de la unitat 201 va reconèixer haver efectuat un tret. A més, diversos testimonis van afirmar que el tret es va efectuar a menys de 30 metres de distància, quan el protocol estableix una distància mínima de 50 metres. Per aquestes raons, l'advocat de Tanno demana que es torni a obrir la causa.

Nicola Tanno també és portaveu de l'associació Stop Bales de Goma, que demana la prohibició de l'ús d'aquests projectils per part dels Mossos d'Esquadra. L'entitat va anunciar recentment que portarà al Tribunal Europeu de Drets Humans el cas de Carles Guillot, un home que va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma durant el desallotjament de l'anomenada Kasa de la Muntanya, el 2001, al barri de Gràcia de Barcelona. Guillot va recórrer a la justícia catalana i espanyola perquè es condemnés a l'agent de la Policia Nacional responsable del tret, però després d'onze anys de processos judicials, la justícia espanyola ha tancat el cas denegant qualsevol indemnització. La campanya de micromecenatge ha permès recaptar més de 4.000 euros, per la qual cosa Guillot podrà portar el seu cas a Estrasburg.

Etiquetas
stats