Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Alberto Garzón es rebel•la contra el vot útil que demana “la vella política”

Alberto Garzón.

Carmen Moraga

El candidat d’Esquerra Unida-Unitat Popular, Alberto Garzón, ha escollit aquest diumenge la capital valenciana per a celebrar l’acte central de la campanya, on ha omplit el poliesportiu del Cabanyal, en ple barri popular, símbol de la lluita dels valencians contra el projecte urbanístic amb què l’exalcaldessa del PP, Rita Barberá, va pretendre obrir “València al mar” a base de demolir més de mil habitatges. El pla va ser suspés pel nou alcalde de Compromís, Joan Ribó.

Garzón ha estat rebut amb entusiasme per més de 2.500 persones que omplien de gom a gom el local portant banderes republicanes, del PCE, algunes –poques– de valencianes, i de l’arc de Sant Martí, i davant de les quals el candidat d’Unitat Popular ha desgranat un dels seus discursos més reivindicatius dels valors de l’esquerra.

Però aquest diumenge, en ple equador de la campanya, Garzón ha volgut sobretot incidir en la necessitat que aqueixes “classes populars” que creuen en ell no es queden a casa i vagen a votar perquè “els barris rics acudeixen massivament a les urnes”, ha recordat. El candidat ha intentat al mateix temps espantar aqueixa crida al “vot útil” que tradicionalment fan els grans partits, especialment el PSOE –i ara també Podem i Ciutadans–, en les rectes finals de campanya.

“En aquesta campanya anem cap amunt. Però tornen a usar el vot útil, que és la vella política que intenta consolidar el bipartidisme, però que només consolida l’oligarquia. Nosaltres combatem aqueixa oligarquia, volem un vot útil, però per a les víctimes de la crisi, per als que pateixen els desnonaments o per als que no arriben a final de mes”, ha clamat el candidat d’Unitat Popular.

Garzón ha estat acompanyat pels números u i dos de la candidatura al Congrés per València, Ricardo Sixto i Roser Mestre, que a l’inici de l’acte ha retut un homenatge a les dones mortes per violència masclista, l’última, anit mateix a Alcobendas (Madrid). “Sense les dones no hi haurà revolució possible”. “És vital reformar la llei de violència de gènere i la llei d’Igualtat”, ha exclamat la candidata valenciana.

Ricardo Sixto s’ha sumat també a l’homenatge a les dones víctimes d’aqueixa violència masclista. En la seua intervenció, pronunciada tota en valencià, ha apel·lat, a més, a la necessitat de reformar la llei electoral, que els sembla “injusta” perquè afavoreix els grans partits.

Però el que ha aconseguit despertar un verdader “fervor” ha estat Garzón, que ha estat interromput diverses vegades pels assistents al míting. “Cada dia tenim més força”, ha replicat el candidat a la seua gent. Tot seguit ha reconegut que “està sent una campanya plena de dificultats i de pals en les rodes”. “Però estem alçant i superant totes aquestes dificultats. Esteu aconseguint que, fins en aquell debat a quatre a què no ens van invitar, guanyàrem en les xarxes”, ha dit als militants i simpatitzants.

En la seua intervenció, Garzón també s’ha referit a la cimera del canvi climàtic que acaba de celebrar-se a París i ha recordat que “la nostra candidatura és ecologista i coherent amb un model de país sostenible”, “perquè en el que vivim és insostenible i està destrossant el nostre planeta”. “No es pot demanar una societat verda i defensar alhora el capitalisme. No es pot”, ha exclamat Garzón, frase que ha estat rebuda amb una gran ovació.

El candidat ha insistit en el fet que l’oligarquia continua sent la mateixa que va protagonitzar la Transició, per la qual cosa ha tornat a reclamar la necessitat d’obrir un procés constituent i una reforma completa de la Constitució “per a blindar els drets socials”. “I perquè parle el poble i quan parla el poble no parla l’oligarquia”, ha reblat.

Garzón ha tornat a ironitzar amb el fet que si s’haguera substituït a Rajoy per Florentino Pérez no s’hauria notat molt, “perquè defensen les mateixes polítiques”. “Els rics han posat l’Estat al seu servei per poder saquejar-lo.” “Són insaciables, han saquejat el nostre país mentre al mateix temps gallegen d’un patriotisme de pacotilla”, ha prosseguit, frases que han aconseguit alçar una altra vegada de les grades els assistents a l’acte.

“Nosaltres no prometem miracles, prometem lluita”, ha tornat a advertir Garzón, després d’entonar abans un contundent “no a la guerra”, i mentre citava l’històric dirigent de CCOO, Marcelino Camacho, “que sempre deia que els drets i les conquistes socials no s’aconsegueixen demanant permís”, cosa que ha tornat a arrancar forts aplaudiments.

L’anècdota de la jornada ha estat fora del recinte esportiu i ha estat ser la trobada en l’AVE de Garzón amb Pedro Sánchez, que també ha viatjat aquest diumenge a València a celebrar l’acte central de la seua campanya en el pavelló de la Fonteta. Ambdós candidats han coincidit en el mateix vagó del tren, s’han saludat i han xarrat uns breus minuts, els justos perquè el moment quedara reflectit en una foto que el líder del PSOE s’ha afanyat a pujar al seu compte de Tuiter.

Etiquetas
stats