Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Carlos Mazón afronta una greu crisi social per la destralada de Ford a la plantilla d’Almussafes amb l’oposició dividida

El president Carlos Mazón en la sessió de control de les Corts Valencianes.

Lucas Marco

0

El nou expedient de regulació d’ocupació (ERO) en la planta de Ford a Almussafes, que afecta un total de 1.622 empleats, amenaça de convertir-se en la primera gran crisi social del president Carlos Mazón, d’acord amb el paper estratègic de la planta en la indústria valenciana. El bipartit valencià, format pel PP i Vox, encara la delicada tessitura de perfil. Mazón, durant la sessió de control de dijous en les Corts Valencianes, es va pronunciar amb prudència –sense donar cap detall– sobre la resposta a la destralada de l’empresa, malgrat els 19,5 milions d’euros d’ajudes públiques rebudes per la firma automobilística. “Espere que les coses milloren i treballe perquè les coses milloren”, va dir el cap de l’executiu autonòmic.

Carlos Mazón té davant, en l’oposició, dues visions sobre la resposta al futur gris de la planta. El PSPV-PSOE li va donar la mà. La força sindical en la planta resideix, en gran manera, en el sindicat UGT i l’executiu central tracta de rebaixar el colp laboral. “Em consta que el Govern d’Espanya està estudiant-ho”, va dir Mazón en resposta al portaveu socialista, José Muñoz, a qui també va agrair el seu “sentit d’estat”.

La multinacional va iniciar aquesta setmana un procés negociador per a reduir la plantilla actual (4.800 treballadors) en 1.622 empleats i empleades, un 33% del total que ja es va retallar en un altre 18% l’any passat. La destralada en la planta d’Almussafes suposa un perill seriós per al teixit industrial valencià i s’erigeix en avantsala de mobilitzacions sindicals d’un cert calibre.

Davant el consens entre el PP de Mazón i el PSPV-PSOE, l’altra pota de l’oposició va fer un pas al capdavant en anunciar una proposta legislativa per a penalitzar les empreses que, havent rebut ajudes públiques, acomiaden treballadors o deslocalitzen la producció, a imatge i semblança de les lleis vigents al País Basc i Navarra. De fet, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, va recordar que la seua formació va proposar, en ocasió del debat sobre la Llei de mesures fiscals, una llei idèntica que va ser rebutjada pel PP, Vox i el PSPV-PSOE.

No obstant això, l’executiu autonòmic anterior del Pacte del Botànic, format pel PSPV-el PSOE i Compromís, també va atorgar ajudes públiques a la planta malgrat les reduccions de plantilla. “Si tant el molesta i tant vol prohibir donar ajudes a empreses, per quina raó Rafa Climent [exconseller d’Economia, de Compromís] donava tantes ajudes a Ford en una legislatura en què es van perdre 2.000 ocupacions” en la planta d’Almussafes, va etzibar Mazón a Baldoví.

El Govern valencià, en tot cas, aguanta la respiració davant una tessitura que pot convertir-se en una crisi social d’alt voltatge. Així doncs, Carlos Mazón va agrair en la cambra autonòmica als socialistes la seua postura mesurada alhora que va retraure a Compromís la seua intenció de “fer política” amb l’ERO en Ford.

Els socis de Mazón de l’extrema dreta, per boca del portaveu de Vox, José María Llanos, van argumentar que l’ERO en la planta d’Almussafes respon al “maleït Pacte Verd Europeu que condueix la indústria a la ruïna i els empleats a l’atur en benefici de quatre elits aprofitades que manipulen la Unió [Europea]”.

Etiquetas
stats