Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Acció popular a Sagunt per mantindre el ‘Malecón de Menera’ com a gran espai verd: 60.000 m² en primera línia de costa

Els col·lectius demanen conservar aquest espai verd davant del mar.

Toni Cuquerella

23 de abril de 2021 09:16 h

0

Acció Ecologista Agró i la Federació Veïnal de Sagunt han impulsat una acció popular que inclou una recollida de firmes per a la protecció del conegut com ‘Malecón de Menera’, és a dir, el dic situat enfront de la platja del port de Sagunt i que té una superfície de més de 60.000 metres quadrats.

Aquest gran espai sense edificar i que està en primera línia de platja, es va generar després de la construcció de l’embarcador de Port de Sagunt a principis del segle XX, autoritzat a la Companyia Minera de Sierra Menera l’any 1902. Ara, aqueixos terrenys estan amenaçats per la proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica d’efectuar una partió i excloure’ls del Domini Públic Marítim Terrestre. En conseqüència, s’ha iniciat una campanya de recollida de firme per tal d’aconseguir que el dic seguisca com a espai públic i verd per a tota la ciutadania.

Els impulsors de la iniciativa recorden que la Llei de Costes apunta que un dels seus principis “és eliminar la possibilitat d’adquirir la propietat dels terrenys guanyats a la mar ja que aquestes actuacions proporcionen sovint cobertura a operacions d’especulació immobiliària, i van en detriment del domini públic. La llei deixa claríssimament clar en el seu articulat que, no podran existir terrenys de propietat diferent a la pública d’aquesta mena de terrenys”.

Afegeixen que “són de sobres coneguts pel Ministeri i la Demarcació de Costes els forts interessos econòmics sobre aquests terrenys dels quals ja es va intentar una sol·licitud de preu just, per import de més de 100 milions d’euros”, donat que es tracta de 60.000 metres quadrats de sòl en primera línia de costa.

Entenen així que la seua aprovació podria propiciar “un greu cas d’especulació urbanística en terrenys que són Domini Públic, precisament tot el contrari del que persegueix la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes. És una partió feta a mida d’interessos privats que res té a veure amb la defensa de l’interés general”.

Aquesta proposta de partió és la mateixa que va intentar dur a terme el Ministeri l’any 2014 i que es va anul·lar per la Sentència de l’Audiència Nacional el 5 de juny de 2018. Per tant, “no existeix cap raó que justifique dur a terme una proposta que ha sigut rebutjada pels Tribunals”.

La mateixa llei de Costas estableix a més que l’objectiu de l’existència de la zona de domini públic marítim terrestre i de les seues zones de servitud és també el de possibilitar una adequada protecció ambiental a la franja litoral. Per això, és necessari garantir que es preserven aquelles àrees existents, sobre les quals siga possible una restauració ambiental apropiada, com és el cas de l’àrea que ens ocupa, amb una superfície apta per a una coberta vegetal d’espècies autòctones, que puga ser garant d’aquesta protecció i que exercira al seu torn, de corredor biològic amb els ecosistemes dunars costaners.

Consideren també que els terrenys en els quals la Demarcació de Costes planteja aquesta partió, per les seues propietats i situació, “compleixen les característiques per a convertir-se en una àrea de referència per a la ciutadania del municipi i no sembla assenyat, per part de la Demarcació de Costas, privar-li de l’oportunitat de disposar d’un espai públic per al seu gaudi”.

Amb tot tant AE-Agró com la Federació de Veïns de Sagunt demanen al Ministeri a que anul·le la proposta de partió i a la recuperació dels terrenys situats en Domini Públic Marítim Terrestre; que s’elabore i execute un projecte de protecció, regeneració, defensa, conservació i ús del domini públic marítim-terrestre en aquests terrenys; que aquest projecte s’elabore juntament amb la resta de les administracions implicades i que tinga com a prioritats l’ús públic i la seua regeneració com a espai natural.

Etiquetas
stats