L'Audiència de València suspèn per segona vegada el judici pel saqueig d'Emarsa
L'Audiència de València ha suspès per segona vegada el judici pel saqueig de la depuradora pública que operava amb la marca Emarsa per la petició de diverses defenses, que no han tingut temps per a estudiar una causa amb 180 toms i 200.000 folis producte de set anys d'instrucció.
Els jutges han acceptat parcialment els arguments dels advocats de diversos capitosts de la trama acusada de robar 24 milions d'euros. Els lletrats d'Esteban Cuesta, exgerent d'Emarsa, Enrique Arnal, exdirector financer, i Jorge Roca, suposat cervell del llavat de diners estafats, van ser nomenats via torn d'ofici al febrer.
Tots han al·legat “impossibilitat de defensa per falta de temps material per a l'estudi de la causa”, encara que els advocats de Costa -per al qual es demanen 12 anys de presó- i Arnal han reconegut en la vista que han intentat fins a última hora arribar a acords -rebaixa de pena a canvi de confessió- amb la Fiscalia.
Ara tindran una nova oportunitat de pactar. El judici s'ha ajornat fins al 2 de maig -atenent la petició de la fiscalia, que s'oposava a una suspensió sense nova data- perquè els advocats d'ofici tinguen temps per a preparar la defensa. Els lletrats de la Generalitat, personada en la causa per a recuperar els diners espoliats, han lamentat les maniobres d'algunes defenses. Singularment, la renúncia dels advocats a la vista del començament del judici, feta per a “dilatar” la resolució de la causa.
Penes de fins a 14 anys de presó pel saqueig
La fiscalia demana 14 anys de presó per a Enrique Crespo, exvicepresident de la Diputació de València amb el PP; Juan José Morenilla, exgerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar) i Ignacio Bernácer, excap de departament d'Epsar. Estan acusats d'un delicte continuat de malversació de cabals públics i un altre de prevaricació administrativa en combinació amb falsedat en document públic i de document mercantil.
Per a Esteban Cuesta, exgerent de la companyia del 2004 al 2010, demana 12 anys de presó. Els altres 21 acusats s'enfronten a penes d'entre 2 i 8 anys de presó. L'acusació pública sosté que Crespo va saquejar la depuradora, que operava sota la marca Emarsa, fins a quedar-se amb quasi 24 milions d'euros.
Ho va fer, segons la fiscalia, de connivència amb l'empresari Jorge Roca i diversos alts càrrecs de l'empresa, que manipulaven a l'alça els costos de la societat o directament facturaven per serveis inexistents per a rebre més diners de la Generalitat que després gastaven en cases, prostitutes, viatges i golafres.