Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern preveu el 9,6% de les inversions de l’Estat a la Comunitat Valenciana, un 57% més que els últims comptes del PP

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, saluda a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

Carlos Navarro Castelló / Laura Martínez

0

El projecte de pressupostos generals de l’Estat per al 2021 preveu una inversió per a la Comunitat Valenciana un 56% superior a la dels últims comptes del PP. El projecte augmenta la inversió territorialitzada fins a arribar al 9,6%, un percentatge molt pròxim al del pes poblacional valencià.

Aproximar-se al 10% és una reivindicació inclosa en l’Estatut d’Autonomia de la comunitat i enarborada pel Govern autonòmic i la coalició Compromís en el Congrés.

En total, la Comunitat Valenciana rebrà 1.164 milions d’euros en infraestructures i altres inversions directes. A compte del sistema de finançament ordinari, arribaran 11.253 milions d’euros. A més, la valenciana serà la quarta autonomia a rebre els fons de recuperació, per darrere d’Andalusia, Múrcia i Madrid.

Els comptes de l’Estat recullen dues de les reivindicacions històriques tant del Govern valencià com de l’Ajuntament de València. D’una banda, la condonació del deute de 350 milions d’euros de la Marina de València, corresponents al préstec de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) concedit al Consorci València 2007, entitat gestora del recinte integrada pel Govern, la Generalitat i l’Ajuntament.

A més, recull la subvenció de 38 milions d’euros per a l’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) que es destinaran bàsicament a finançar Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València. En aquest apartat, Madrid rebrà 126,9 milions, Barcelona 109 milions i les Canàries 47,5 milions.

L’altra cara de la moneda la representen les inversions ferroviàries en el nucli de València. Segons lamenta l’alcalde de València, Joan Ribó, els pressupostos tan sols reflecteixen una partida de 3 milions d’euros per al túnel passant amb vista a l’any 2022, i deixen sense quantitat específica el soterrament de les vies des del Bulevard Sud fins a l’Estació del Nord, el projecte bàsic del qual està en fase de redacció.

Les inversions en els museus valencians també són testimonials, segons l’alcalde. Així doncs, l’IVAM rep 260.000 euros, el Museu de Belles Arts Sant Pius V i el Museu de Ceràmica González Martí no reben res i el Palau de les Arts, 900.000 euros (el teatre de La Maestranza de Sevilla, 2,2 milions), segons els seus càlculs.

Ribó ha expressat que “els PGE del 2021 entren per la senda d’unes inversions més justes per a València, però encara han de millorar en el tràmit de les esmenes” i destaca que “les reivindicacions històriques de l’alcalde i de Compromís comencen a complir-se”.

De la seua banda, la vicealcaldessa socialista, Sandra Gómez, ha valorat que els pressupostos generals de l’Estat per al 2021 “resolen un deute històric del Govern d’Espanya amb la nostra ciutat”. En concret, ha precisat que “resolen el finançament del transport públic” i “la condonació del deute de la Marina”.

Etiquetas
stats