El periodista infiltrat en Amazon que denuncia la seua actuació en la pandèmia: “La multinacional es veu a si mateixa com un imperi”
El periodista Jean-Baptiste Malet (Toló, 1987) ha observat durant el seu confinament a França el tancament durant setmanes del comerç menut i de les llibreries davant de l’activitat incessant d’Amazon, una multinacional en què es va infiltrar per investigar el seu model de funcionament. Fruit d’aquella investigació, Malet va publicar En los dominios de Amazon (Trama, 2013), un llibre emmarcat en allò que l’autor anomena “periodisme de ruptura” i que beu de la tradició d’autors d’esquerres com Günter Wallraff o la filòsofa Simone Weil.
Jean-Baptiste Malet era un joveníssim periodista precari que va aprofitar les vacances per a treballar en un magatzem d’Amazon amb la intenció de preparar un reportatge: la multinacional “rebutjava les visites de periodistes en aquella època i, quan anava a l’eixida de la fàbrica, tothom estava aterrit i ningú volia parlar, era un lloc tancat en què no podíem saber què passava”.
Han passat més de set anys des d’aquella experiència tan singular (quasi mai es practica aquest tipus de periodisme d’investigació en la premsa europea) i Amazon també ha evolucionat. “En aquella època, Jeff Bezos era un milionari com molts altres, hui és l’home més ric del món i no para de créixer”, assenyala Malet en una entrevista per Skype amb eldiario.es.
Durant la pandèmia, Amazon ha tingut un paper molt rellevant en el comerç en línia i el confinament li ha brindat una mena de monopoli global. El periodista ha sigut una de les poques veus crítiques a França amb l’actuació d’Amazon durant la pandèmia mundial de la COVID-19. La multinacional de Jeff Bezos va prioritzar les vendes de productes essencials (alimentació i informàtica), però mai va deixar de vendre productes no essencials.
“El que no comprenc és per què si el comerç menut no té el dret de vendre el mateix producte, el gran ha de tindre el dret a fer-ho”, diu Malet, que critica que Amazon haja estat repartint “pintaungles o talladores de gespa”. “Hi haurà moltes llibreries que tancaran després del confinament i Amazon creixerà encara més”, recorda l’escriptor.
La multinacional, segons el periodista francés, es va trobar en una situació inèdita per a un mes de març amb un augment espectacular de les comandes i es va veure obligada a contractar més treballadors (als Estats Units va anunciar que contractaria 100.000 persones). Així, en els seus magatzems va haver-hi “tanta gent com en períodes com Nadal, el que anomenen en Amazon Q4”.
Malgrat el “potencial de propagació del virus tan elevat” en els magatzems logístics de la multinacional, els treballadors no tenien màscares o gels hidroalcohòlics, recorda Malet, però “posant algunes cintes en terra, Amazon va dir que respectaven les distàncies de seguretat”. “L’únic objectiu d’Amazon era tindre la màxima capacitat d’enviaments possible”, afig. Entre els treballadors de la multinacional hi ha hagut, segons recorda, morts (en el magatzem de Nova York) i contagis pel coronavirus.
“Els sindicats afirmen que podrien treballar en condicions segures, però no és això el que interessa a Amazon, perquè és una empresa capitalista clàssica que té inversions, màquines, fàbriques, eines comprades i de la seua propietat i vol rendibilitzar la seua inversió”, postil·la Malet.
Per al periodista, la multinacional “no vol que un jutge francés o que un Estat sobirà li diga el que cal fer o el que no s’ha de fer”. “La multinacional americana es veu a si mateixa com un imperi que decideix el que pot fer o el que no pot fer”, afig.
Les protestes per la falta de mesures de seguretat es van multiplicar als Estats Units, on un alt càrrec va dimitir després dels acomiadaments de treballadors que van demanar protecció contra el coronavirus, i a Europa. “Als EUA mai hi havia hagut protestes simultànies en diferents magatzems, és una cosa totalment històrica”, conta Malet.
“Els nostres dirigents liberals europeus apliquen mètodes de confinament extremadament dràstics als ciutadans utilitzant helicòpters que sobrevolen les platges per vigilar que ningú estiga pescant i al costat d’això hi ha zones industrials gegantesques on el virus es propaga, hi ha centenars i centenars de persones i és perillós”, denuncia el periodista.
“És ací que veiem que estem governats per gent que són ideòlegs, tenen una ideologia, consideren que el perillós és el ciutadà a la platja, però anar a treballar a grans magatzems és acceptable”, conclou Malet, que, no obstant això, no cau en el pessimisme: “Amazon podria enfrontar-se a mobilitzacions i a ciutadans que estiguen farts del model d’optimització fiscal o de les condicions de treball”.
0