La investigació del cas Taula arribarà a la comissària de Justícia de la Unió Europea
La portaveu d’Esquerra Unida en el Parlament Europeu, Marina Albiol, s’ha mostrat “satisfeta” per l’atenció que han prestat els membres de l’Intergrup de Transparència, Lluita contra la Corrupció i Crim Organitzat (ITCO) del Parlament Europeu, després d’haver analitzat junts el cas Taula i el presumpte finançament il·legal del Partit Popular en les eleccions europees del 2014.
La primera decisió per a abordar aquest cas de corrupció, que “esguita tot el PP a la Comunitat Valenciana”, passarà per posar-se en contacte amb la comissària de Justícia de la UE, Vera Jourová, i amb la de Política Regional, Corina Cretu, per a interessar-se pel seguiment i les decisions que haja adoptat la Comissió Europea fins ara.
“Hem explicat als membres de l’Intergrup en què consisteix el cas Taula, fent una insistència especial tant pel que fa al presumpte finançament il·legal del PP en les europees com en la possibilitat que s’hagen vist involucrats fons europeus en aquesta trama de comissions il·legals”, ha explicat Albiol al final de la trobada, en què han participat eurodiputats de distints grups polítics i estats de la UE.
L’eurodiputada ha destacat la “gran preocupació” que han mostrat els assistents, “tant per l’alarma que generen, com per la minva en la credibilitat de les institucions europees”. “Farem les preguntes corresponents a la Comissió Europea i esperarem a veure com avancen les investigacions i el procés judicial fins a decidir emprendre accions més contundents”, ha dit.
Albiol va sol·licitar el mes de febrer passat aquesta reunió a l’ITCO, presidit per l’eurodiputat neerlandés Dennis de Jong, arran que es coneguera en el marc del cas Taula que les investigacions apunten a un presumpte delicte de finançament il·legal del PP en la campanya que portava com a número u el hui comissari d’Energia i Medi ambient, Miguel Arias-Cañete.
Segons aquestes investigacions, quedaria demostrat que una de les empreses que participava en el sistema de comissions il·legals a canvi d’adjudicació de contractes públics va traslladar militants i simpatitzants del PP a un acte en l’Àgora de València. El lloguer d’aqueix espai, segons una denúncia, va costar al partit 5.000 euros, quan normalment en costa 40.000. A aquell acte de campanya van assistir tant Cañete, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i alts càrrecs del PP valencià.
No es tracta d’un cas aïllat
No es tracta d’un cas aïllatDurant l’exposició del cas, Albiol ha destacat que les eleccions europees tenen circumscripció única, per tant, en el cas que es confirmaren les sospites dels investigadors, mai no podria parlar-se d’un cas aïllat a València, sinó que afectaria tota la campanya al Parlament Europeu.
Així mateix, ha recordat que al mes de febrer la Comissió Europea, quan va tenir coneixement del cas, va mostrar la seua preocupació al Govern espanyol perquè es pogueren haver vist compromesos fons europeus, ja que la trama del 3%, segons les informacions publicades fins al moment, operava sobretot amb empreses vinculades a la construcció o al manteniment de col·legis, hospitals i centres de salut. Per això, li va sol·licitar una relació de tots els projectes cofinançats amb fons de la UE que s’investiguen a hores d’ara.
“Si es demostra que va haver-hi finançament il·legal durant la campanya, es posarà en dubte la legitimitat dels 16 eurodiputats del PP i, que no se’ns oblide, la del seu candidat, el comissari Cañete”, ha advertit.