Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La xarxa d’empreses que finançava el PP de València es va aliar amb un soci del comissari Villarejo

Alfonso Grau i Rita Barberà.

Lucas Marco

0

La xarxa d’empreses que va manejar el presumpte finançament il·legal del PP de València, investigada en el marc de la peça A del cas Taula, es va aliar amb un soci del comissari José Villarejo. El jutge instructor ha acreditat un entramat de firmes de grup Laterne que abonaven les despeses electorals del PP per a les campanyes electorals dels anys 2007, 2011 i 2015 mitjançant lliuraments opacs de contractistes de l’Ajuntament de València. Les societats de Laterne, algunes purament instrumentals, eren propietat de l’empresari difunt Vicente Sáez Tormo. El presumpte finançador dels populars es va associar amb el lletrat José María Corbín, cunyat de Rita Barberá i marit de la seua cap de gabinet, per cobrar una mena de peatge de 150.000 euros a constructores que volgueren obtindre adjudicacions.

Només en la campanya de 2007, l’entramat d’empreses pantalla vinculat al grup Laterne va rebre 2,6 milions d’euros, segons revela la interlocutòria de procediment abreujat del titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València que posa vora el banc dels acusats quasi mig centenar d’exregidors i assessors de la formació conservadora.

Global Project by Cousins SL, una firma de l’empresari Vicente Sáez, comparteix a mitges l’accionariat de JSMM Investor SL juntament amb la promotora immobiliària Sanlúcar XXI SL. Aquesta última firma, actualment en liquidació, és propietat al 50% de Juan Carlos Escribano Cárcer, administrador únic de la societat. 

L’empresari ha sigut un dels protagonistes del cas Astapa sobre l’urbanisme a Estepona i ha arribat a ser considerat el presumpte blanquejador del comissari José Villarejo a la localitat andalusa. Escribano compartia nombrosos negocis amb Villarejo, segons un informe de la Unitat d’Assumptes Interns de la Policia Nacional. De fet, la seua declaració en el marc del cas Astapa es va saldar amb registres a Estepona i a València, segons va informar Público. 

Els negocis del difunt empresari Vicente Sáez han eixit a la superfície en diversos moments delicats. Laterne, l’empresa que es va erigir en epicentre del presumpte finançament il·legal del PP de València, va impulsar la marca Valencia Experience, patrocinadora del València CF. L’sponsor del club no va abonar mai els sis milions d’euros que va acordar amb el València CF. 

El cas Assut, que hui dia roman encara sota secret de sumari, també ha aflorat la vinculació de Vicente Sáez amb el lletrat José María Corbín en un negoci immobiliari liderat per la societat Desarrollo Comercial Cansalades SA en la partida de Cansalades-Ombria a Xàbia. A més, segons el testimoniatge de l’exassessor del PP Jesús Gordillo davant la Fiscalia Anticorrupció, la xarxa d’empreses de Laterne va crear una filial purament instrumental (Product Management Council SL) “per concórrer conjuntament amb altres empreses a licitacions públiques d’obres i serveis i així intentar repartir-se el mercat”.

“Com a requisit per a entrar en aquest grup [PMC] se’ls exigia que feren una aportació de 150.000 euros”, va declarar Jesús Gordillo davant els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. 

Etiquetas
stats