eldiario.es

Menú

Condemnat a un any i mig de presó l’expresident de la Generalitat José Luis Olivas per haver falsejat una factura

La condemna de l’expresident de Bancaixa té lloc per falsedat i delicte contra la Hisenda Pública i haurà de pagar una multa de 151.800 euros

Se li atribueix la falsificació d’una factura de 500.000 euros per serveis d’assessorament al nebot de l’expresident de les Corts Valencianes que mai no va dur a terme

- PUBLICIDAD -
José Luis Olivas: Desde el primer momento han querido sentarme en el banquillo

L’expresident de Bancaixa, exvicepresident de Bankia i expresident de la Generalitat, José Luis Olivas, assegut al banc dels acusats EFE

El Jutjat Penal número 6 de València ha condemnat l’expresident de Bancaixa i de la Generalitat Valenciana, José Luis Olivas, a la pena d’un any i mig de presó per haver falsificat una factura d’un ingrés de 500.000 euros per uns serveis d’assessorament a Vicente Cotino, nebot de l’expresident de les Corts, Juan Cotino, que mai no va dur a terme.

Consta així en la sentència, la resolució de la qual ha estat avançada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), en què la jutgessa condemna Olivas per delictes de falsedat en document mercantil i contra la Hisenda Pública. A més, l’expresident de la Generalitat haurà de pagar una multa de 151.800 euros.

Amb Olivas, el jutge condemna també Vicente Cotino a la mateixa pena per haver computat aquest pagament com a despesa deduïble en la seua liquidació de l’impost de societats.

D’altra banda, la dona d’Olivas, Mercedes Álvarez, acusada en el procediment per l’advocacia de l’Estat, ha estat absolta perquè no ha estat prou acreditat que participara a idear i executar la factura irregular del seu marit, que ella va signar cinc anys després d’haver-se emés. La jutgessa hi aplica l’atenuant simple de dilacions indegudes.

Olivas sempre ha negat l’acusació

Olivas sempre ha negat que haguera comés cap tipus de frau fiscal en l’operació amb Vicente Cotino i ha insistit en el fet que va cobrar 500.000 euros a l’empresari (més IVA) per haver-lo assessorat i mitjançat en la venda d’unes accions de la seua empresa eòlica en una operació que va ser “beneficiosa” tant per al mateix Cotino com per a Bancaixa –entitat que presidia– i Iberdrola –on era conseller.

L’operació qüestionada se centrava en la venda de participacions de Proyectos Eólicos Valencianos S.A –accionariada per Endesa (55%), Sedesa (25%) i Bancaixa (20%)– a Iberdrola. En concret, Cotino, propietari de Grupo Fiscal Asedes Capital S.L, a què pertanyia Sedesa, va demanar a Olivas que l’ajudara a vendre el 25% d’actius a la companyia elèctrica. A canvi, i si s’obtenia una plusvàlua de 39 o 40 milions, li oferia pagar-li 500.000 euros més IVA.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha