Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“El Pacte del Botànic queda per damunt de la Moncloa”

Mónica Oltra, Antonio Montiel y Ximo Puig en la sala de prensa de las Corts

Laura Martínez

El terratrémol de Ferraz comença a tenir rèpliques a tot el país. El PSC –partit germà a Catalunya– enfrontat amb la direcció provisional del partit, la federació Balear liderant la postura de l’“abstenció flexible” per a la investidura –apuntant que alguns diputats puguen votar en contra– i en la valenciana, alguns retrets al fet que el secretari general que governa gràcies a una coalició d’esquerres votara per l’abstenció per facilitar la governabilitat.

Aquest sisme, els efectes del qual pretenen minorar-se des dels dirigents socialistes, també té repercussions fora del partit i dins de les institucions. El líder del PSPV i al mateix temps president de la Generalitat, Ximo Puig, es trobava el diumenge en una situació complicada pel fet d’haver de decidir des d’ambdues posicions. D’una banda, és aplaudit pels companys que, com ell, finalment van optar perquè la postura del partit siga la de l’abstenció; de l’altra, se’l qualifica d’“incoherent” des dels que defensaven el no a Rajoy i se li recrimina que haja pres “una decisió negativa per als interessos dels valencians”, des dels seus socis de govern.

Encara que crítics amb el PSOE i amb el seu dirigent valencià, Compromís i Podem no volen estellar l’arbre a terra. Ni tampoc els seus companys de formació que van advocar i van defensar la postura contrària. L’Acord del Botànic està per damunt, és la idea que tots volen traslladar. “Els últims 4 anys i aquest han demostrat que el Govern del PP de Madrid menysté els valencians i les conseqüències seran les mateixes: un govern hostil a les polítiques del Botànic” assenyalava el síndic de Compromís, Fran Ferri. Davant d’aquesta perspectiva, la formació valencianista proposa reforçar l’acord de govern, la revisió del qual es presenta aquest dimarts. “És un pacte de legislatura que intenta canviar el que ha fet el PP en la Moncloa, ara més que mai fa falta”, ha sentenciat Ferri.

Podem ha estat una formació que durant les últimes setmanes s’ha mostrat molt crítica amb la postura dels socialistes. El seu líder, Antonio Montiel, va arribar a anunciar que podrien plantejar-se el seu suport parlamentari. Aquest dilluns, des de la formació morada han traslladat el seu disgust davant de la decisió de Ximo Puig i una part de la representació valenciana. “El senyor Puig no pot continuar recriminant aqueix maltractament de Rajoy a la Comunitat Valenciana i després facilitar-li el govern”, criticava Montiel. “Serem més exigents en les mesures de l’acord i exigirem garanties; ja no podem confiar en les bones intencions”, continuava.

No obstant això, el líder de la formació morada, ha garantit que “mai farem com el PSOE, facilitar un govern del PP”, preguntat per la retirada del suport a l’executiu autonòmic. “Som la garantia que no torne a governar”, ha sentenciat.

Les crítiques internes

Dins de la formació socialista, sempre amb cautela, es manifesten les discrepàncies. Els partidaris del no rotund, entre els quals hi ha el síndic Manolo Mata o el líder provincial valencià, José Luis Ábalos, s’han mostrat “tristos” i “desil·lusionats” amb la victòria de l’abstenció a Rajoy en el Comité Federal.

S’evidencien així diversos corrents en el partit valencià, entre els que entenen i els que critiquen la decisió del president Puig. Mentre Ábalos, que lidera el sector crític, considera que la decisió del cap del Consell és incoherent de salvaguardar els interessos valencians i que hauria d’haver-se consultat a les bases, Mata considera que dins de la complexitat de la situació, la seua postura ha estat generosa en permetre el vot lliure de la federació valenciana. Encara que, de nou, insisteix que l’acord de govern gaudeix de “bona salut”.

Etiquetas
stats