eldiario.es

9

Podem porta a les Corts una agència per a combatre la corrupció

Meco i Montiel presenten una proposició de llei per a crear un organisme que previnga, investigue i sancione el frau en l’àmbit públic

Fabiola Meco y Antonio Montiel, de Podemos, en las Corts Valencianes.

Fabiola Meco y Antonio Montiel, de Podemos, a les Corts Valencianes.

Ho preveia l’Acord del Botànic i Podem, un dels tres firmants del pacte, juntament amb el PSPV-PSOE i Compromís, n’ha convertit la posada en marxa en una bandera. L’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció serà, d’acord amb la proposició de llei presentada en les Corts Valencianes pel grup parlamentari que encapçala Antonio Montiel, un organisme independent de la Generalitat, adscrit a la cambra autonòmica, amb una funció de prevenció del frau, però també d’investigació i de sanció. “L’Agència treballarà directament contra la corrupció”, ha assenyalat aquest dilluns la diputada Fabiola Meco, que ha presentat amb Montiel la iniciativa.

El document, que inclou sis capítols a més d’una sèrie de disposicions transitòries addicionals i finals –en què, entre altres coses, es modifica parcialment la Llei de transparència vigent per no excloure del control els actes administratius inferiors a 10.000 euros ni permetre incentius pel compliment adequat de la norma–, va ser presentat abans de donar-lo a conéixer a la premsa a organitzacions de la societat civil com la Fundació per la Justícia o l’Observatori Cívic contra la Corrupció, així com a la fiscalia especialitzada. “N’hem traslladat una còpia aquest mateix matí al senyor Alcaraz”, ha comentat Montiel, en al·lusió al conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, amb les competències del qual col·lideix la iniciativa parlamentària de Podem.

El director de l’agència antifrau, que s’ha inspirat només en part en l’única existent, la de Catalunya –on no ha servit per a detectar el frau de les comissions del 3%, com van ressaltar els representants de Podem–, no tindrà un director proposat per la presidència del Parlament autonòmic, sinó que serà escollit entre persones proposades per organitzacions cíviques i partits polítics. Per a elegir-lo s’exigirà el vot de les tres cinquenes parts dels diputats de les Corts Valencianes, en una primera volta, i de la meitat més un en una segona volta. Montiel va justificar que no es mantinga la majoria qualificada de tres cinquens per a evitar que hi haja “una minoria de bloqueig” que n’impedisca el nomenament. Sobre la possibilitat que, llavors, un partit amb majoria absoluta puga controlar aquesta elecció, es va declarar confiat que no torne a donar-se una majoria absoluta en la Cambra.

Fabiola Meco va resumir les finalitats de la futura agència en la prevenció del frau, la investigació (d’ofici, a proposta de la societat civil o de les institucions públiques) i la sanció. Entre les infraccions molt greus, la proposició de llei inclou la “inhabilitació per a exercir càrrecs semblants per un període de fins a tres anys” que el mateix Montiel va reconéixer que ha de replantejar-se, atés que la inhabilitació és només possible per decisió judicial. “Ha de parlar-se de suspensió de funcions”, va comentar el dirigent de Podem, que va insistir en el fet que el projecte està obert a suggeriments i esmenes. “No es podia ajornar”, va insistir el portaveu parlamentari de Podem, que va apel·lar al fet que la tramitació en les Corts siga paral·lela a les aportacions d’entitats socials i cíviques.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha