Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Part de la indústria ceràmica continua treballant emparant-se en la moratòria del tancament de l'activitat no essencial

Un trabajador de la industria azulejera de Castelló.

Sergi Pitarch

0

La construcció tancarà aquest dilluns, però part del sector tauleller vol continuar funcionant a ple rendiment emparant-se en l'ambigüitat de la proposta del Govern d'Espanya. Almenys, ho farà aquest dilluns a ple rendiment gràcies a la moratòria de 24 hores que el Govern ha donat a la indústria que té difícil “interrompre immediatament la seua activitat”, com ho són les plantes que compten amb forns ceràmics.

El sector ceràmic està desconcertat i mentre algunes empreses han anunciat als seus empleats que aquest dilluns ja no es treballa, com és el cas de Porcelanosa o Keraben, unes altres enviaven ahir als seus treballadors “segurs” per a acudir al seu lloc de treball per si eren parats per la policia aquest dilluns: en els casos de Torrecid o Pamesa.

Així, el sector ceràmic ha estat tot el cap de setmana des que Pedro Sánchez anunciara el tancament total d'activitat amb “el permís retribuït recuperable” jugant amb el primer esborrany que es va filtrar a la premsa. Segons aqueix document, unes empreses ceràmiques podrien obrir, les que tinguen CNAE 20.30, i unes altres teòricament no deurien, les que tenen CNAE 20.31.

Així, empreses com Torrecid de la família Michavila enviaven durant aquest diumenge als seus empleats que aquest dilluns han d'acudir a treballar amb un document explicant que la seua activitat s'emmarca en la CNAE 20.30: “fabricació de pintures, vernissos i revestiments similars; tintes d'impremta i massilla.

Per part seua, empreses de la seua competència com les grans Porcelanosa o Pamesa no podrien continuar funcionant perquè la seua activitat, la 20.31 “fabricació de taulells i rajoles de ceràmica”, no s'hauria contemplat dins del llistat de les essencials.

Aquesta ambigüitat en l'esborrany filtrat a la premsa havia generat un gran renou en el sector i moltes empreses havien assumit saltar-se el decret i continuar treballant a ple rendiment, segons ha pogut saber eldiario.es.

Però finalment el decret publicat aquest diumenge a pocs minuts de les 00.00 hores no contempla el cessament d'activitats segons CNAE com el primer esborrany filtrat.

És més, el decret publicat en el Boletín Oficial del Estado no contempla en cap dels seus 25 punts expressament a la indústria ceràmica o esmaltera com a servei essencial. Així que, mancant un aclariment definitiu aquest dilluns, la potent indústria castellonenca haurà de tancar la seua activitat durant els pròxims 15 dies a partir de demà.

El mateix president de la Generalitat, Ximo Puig, en una roda de premsa aquest diumenge a la vesprada havia posat èmfasi en la indústria ceràmica i ha demanat al Govern d'Espanya que siga “flexible”. “Aquesta indústria no pot parar-se pitjant un botó”, ha dit. Puig ha assenyalat que la línia entre activitats essencials i no essencials és a vegades “molt fina”.

Ximo Puig també li ha traslladat aquesta petició al mateix president del Govern, Pedro Sánchez, en la reunió que ha mantingut aquest diumenge amb tots els altres presidents autonòmics. Hem de ser rigorosos, però flexibles, ha sigut l'argument que ha utilitzat el cap del Consell. No sembla que Sánchez haja tingut molta sensibilitat amb la indústria castellonenca les peticions de Puig més enllà de donar-los altres 24 hores més per a apagar els seus forns.

En aqueix sentit incideixen també les empreses ceràmiques, ja que asseguren que els forns de cocció de la ceràmica no es poden parar d'un dia per a l'altre.

La patronal: “El Govern desconeix el teixit empresarial”

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) critica que l'Executiu “vulga fer pagar a les empreses les conseqüències de la crisi sanitària i insisteix que el manteniment de l'activitat contribuirà al fet que els sectors essencials donen una millor resposta a la crisi generada pel COVID19”. “No poden prendre's decisions de manera irreflexiva, generar major confusió i atacar directament a la supervivència d'un gran nombre d'empreses i de llocs de treball”, han afegit des de la patronal.

“L'Executiu de nou torna a generar incertesa en anunciar una aturada d'activitat sense concretar què es consideren activitats essencials i sense ni tindre en compte que el correcte funcionament de les activitats essencials requereix de les no essencials, la qual cosa demostra un complet desconeixement del teixit empresarial”, denuncien des de la CEV.

Etiquetas
stats