Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

5.500 famílies valencianes en risc d’exclusió esperen un habitatge social

La consellera d’Habitatge, María José Salvador (centre).

Carlos Navarro Castelló

“La nul·la política d’habitatge social que hi ha hagut en els 20 anys de govern del PP al capdavant de la Generalitat ha deixat un panorama ben desastrós en el parc públic d’habitatge que el nou Consell del Botànic mira de solucionar, dins dels recursos disponibles tan escassos”.

Així de contundent s’ha mostrat la consellera d’Habitatge, María José Salvador, que ha presentat aquest dimarts un balanç del pla de dignificació d’habitatge públic presentat fa un any.

En aquest sentit, Salvador ha destacat que dels 700 habitatges del parc públic que, quan va entrar el nou Consell, estaven buits i inhabitables pel seu estat gairebé ruïnós, se n’han rehabilitat i adjudicat a famílies necessitades amb lloguers socials 360 i 100 més es repararan i adjudicaran en breu.

La consellera ha comentat que, malgrat l’escàs marge econòmic actual, la diferència amb el PP és que aquest Consell ha prioritzat “la despesa en les necessitats bàsiques de les persones”.

En aquest sentit, ha comentat que si, del juliol del 2011 al juliol del 2015 el PP va gastar 5,5 milions a reformar el parc públic d’habitatge, és a dir, 3.902 euros per dia, “en poc més d’un any el nou Consell hi ha destinat 4,7 milions d’euros, fet que suposa 8.625 euros per dia, més del doble”.

Salvador ha informat que en el primer any de gestió s’han presentat i comprovat si compleixen els requisits dels barems, a través de l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE), més de 5.500 sol·licituds de lloguer social de famílies en risc d’exclusió.

Davant de la falta d’immobles del parc públic per a atendre aquesta demanda (només en queden lliures els 340 que falten per rehabilitar), la consellera ha explicat que preveuen atendre les sol·licituds amb l’aprovació de la Llei per la funció social de l’habitatge que es debat a les Corts, segons la qual els bancs estaran obligats a cedir els seus pisos buits en règim de lloguer social.

D’altra banda, Salvador ha comentat que es va regularitzant la situació de les famílies moroses que no han pogut fer front a les mensualitats.

En aquest sentit, ha dit que se’ls va assignant lloguers adequats als seus ingressos (de vegades de 15 i 18 euros) i que 1.122 famílies han accedit a firmar actes de reconeixement de deute.

Per la signatura d’aquest document es comprometen a pagar el deute en el moment que tinguen disponibilitat econòmica.

Un altre dels problemes que ha afrontat la Conselleria d’Habitatge és el de l’ocupació il·legal d’habitatges públics. Quan va entrar el nou Consell, hi havia 500 pisos ocupats per famílies des de feia anys.

En aquests casos, Salvador ha explicat que va tractant-se de regularitzar la situació d’aquestes famílies oferint-los lloguers socials.

En el cas de les ocupacions recents, uns 160 casos, es procedirà al desallotjament, ja que els habitatges ocupats s’han de destinar a alleugerir la llista d’espera de l’EIGE.

Etiquetas
stats