Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig amb Íñigo Urkullu: “El problema no és el contingent basc, és el sistema de finançament”

Ximo Puig amb el lehendakari Íñigo Urkullu en Ajuria Enea.

elDiariocv

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha advocat per un sistema que garantisca “una suficiència financera” a les comunitats autònomes i, “per tant, la igualtat entre els ciutadans”, encara que des del respecte a “la singularitat dels territoris”.

Puig, que ha visitat aquest dimarts el Port de Bilbao i després s'ha reunit amb el lehendakari Íñigo Urkullu, ha afirmat que, “el Govern d'Espanya, d'una manera recurrent, ha volgut enfrontar” les comunitats autònomes “entre si per a intentar dissimular el problema real”.

“El problema no és el contingent. El problema és que el Govern segueix sense resoldre la insuficiència de les comunitats autònomes del règim comú” ha assenyalat el president, que ha afegit: “Jo no mire de reüll a Euskadi. Mire a la cara a Rajoy perquè resolga el problema de finançament dels valencians”.

El president de la Generalitat s'ha mostrat “molt orgullós” de ser el primer cap de l'Executiu valencià a reunir-se amb un homòleg basc i ha anunciat una nova relació amb aquesta comunitat, més enllà de l'econòmica, també en la cultural. Tots dos líders han anunciat que treballaran junts per a demanar la transferència de la gestió dels ports a les autonomies.

El president valencià ha assegurat que “no es poden gestionar adequadament les competències” per “insuficiència financera”. “Ha d'haver-hi capacitat per part del Govern, des de l'acceptació de la singularitat dels territoris, perquè existisca igualtat entre els ciutadans i que existisquen possibilitats de desenvolupar cadascun el seu propi projecte des de cada autonomia”, ha apuntat.

Al seu judici, les autonomies estan “mal finançades i la pitjor” és la Comunitat Valenciana. “A més, hi ha un problema d'infrainversió. En el pressupost d'enguany, és l'última en inversió, el Corredor del Mediterrani està durant anys ancorat, i això està generant que tinguem 12 punts menys de renda per càpita que la mitjana espanyola”, ha manifestat.

“És evident que també es van cometre molts errors, i aqueixos errors hem d'assumir-los nosaltres, no els pot assumir ningú més, però l'infrafinançament existeix i és un problema greu. Si la Generalitat té aquest problema greu i no pot invertir, i no pot ser un subjecte actiu a favor de l'economia i l'Estat, perquè està desatesa en el finançament com la inversió, ens trobem amb què tenim sous per sota de la mitjana nacional, pensions per sota de la mitjana nacional i una renda per càpita 12 punts menys”, ha advertit.

El corredor Atlàntic-Mediterrani és urgent

Durant la seua primera visita al port de Bilbao al costat del president de l'autoritat portuària valenciana, Aurelio Martínez, i al responsable basc, Asier Atutxa, Puig ha assenyalat que el Port de Bilbao “té unes importants sinergies que podem aplicar en el conjunt de la nostra comunitat, en el port de València però també en el de Castelló”. “M'agradaria que poguérem fer coses junts, en primer lloc facilitar la connectivitat, perquè en aquests moments la connexió entre Sagunt i Bilbao és pràcticament inaccessible des del punt de vista ferroviari”.

També ha apostat per “cercar sinergies en allò que són les actuacions dels ports secs i fer coses conjuntament”, i ha considerat que els ports “han de tenir una capacitat d'autonomia molt major”, per la qual cosa la seua posició és “favorable al fet que hi haja una transferència de ports a les comunitats autònomes”.

Etiquetas
stats