Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

La CUP i la construcció de significats mentals

Josep Carles Rius

El poder més sòlid i perdurable es basa en la construcció de significats en les ments a través de mecanismes de manipulació simbòlica. A l'assemblea de la CUP estaven en joc els significats. La independència per sobre de tot, fins i tot dels principis. O els principis per davant del somni de la independència. I com en una metàfora inimaginable, el resultat de l'assemblea va ser un empat aritmètic: 1.515 vots a favor d'investir Artur Mas com a president i 1.515 en contra. Més difícil, impossible. Sembla que els esdeveniments que viu Catalunya són insuperables, però al final sempre s'aconsegueixen cotes impensables.

El sociòleg Manuel Castells recorda que “la forma en què pensem determina el destí de les institucions, normes i valors que estructuren les societats. Molt pocs sistemes institucionals poden perdurar si es basen exclusivament en la coacció”. Per això, afegeix, “la lluita de poder fonamental és la batalla per la construcció de significats en les ments”. Sense la construcció de marcs mentals, seria inexplicable l'hegemonia del Pujolisme i de Convergència a Catalunya. Van vèncer en la batalla de les idees perquè van aconseguir imposar la percepció que no hi ha alternatives, el que va resultar ser una victòria ideològica tremenda, que va obtenir una acceptació i una resignació generalitzada. La relació d'Esquerra Republicana de Catalunya amb Convergència no es pot entendre sense aquesta circumstància.

Manuel Castells explica que les nostres societats són “contradictòries i conflictives” i en elles està en joc “la capacitat dels actors socials per desafiar al poder amb l'objectiu de reclamar la representació dels seus propis valors i interessos”. Convergència és el poder. I la CUP fins ara era un contrapoder. L'empat deixa a la CUP als llimbs, entre apuntalar el poder o la ruptura. En joc hi ha el relat. O millor dit, quin dels múltiples significats aconseguirà prevaler a Catalunya. L'assemblea de la CUP va tenir a les mans el relat que fins ara s'escrivia des del Palau de la Generalitat, o des de la seu de CDC. I al final ni una cosa, ni l'altra. L'empat.

El futur no està escrit, però, el més sorprenent per als nostres descendents serà que tot el que hem viscut aquests anys a Catalunya s'hagi fet passar per normal, per alguna cosa completament racional i defensable.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats