Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Tu ets més de primàries o de plebiscitàries?

Siscu Baiges

0

Aquesta és la disjuntiva que distingeix els objectius actuals de socialistes i convergents: Els del PSC estan avocats a organitzar les eleccions primàries en les quals s’ha de decidir qui serà el seu candidat a alcalde de Barcelona el 2015, mentre que els convergents estan concentrats en donar caire plebiscitari a totes les eleccions que s’apropen.

A aquestes alçades de la cursa independentista i amb els sondejos electorals a les mans, uns i altres creuen que la seva opció és la millor per fer front a uns resultats que es preveuen desastrosos.

Els socialistes pensen que l’única manera que tenen de reconciliar-se amb el seu electorat és obrint de bat a bat les portes de la seva participació en la selecció de l’alcaldable i el programa corresponent. Confien que una àmplia participació ciutadana en aquesta selecció capgiri una tendència que, en el darrer sondeig publicat, els atorgava només 6 dels 41 regidors de l’Ajuntament de Barcelona. S’ho creuen tant que estan dedicant a l’organització de les primàries unes energies que no es detecten en altres àmbits de la seva acció política. Ja hi ha set precandidats en aquestes primàries. L’aparell del PSC barceloní és conscient que els mitjans de comunicació catalans no són prosocialistes, precisament, però de les seves primàries se’n parlarà i molt. Sobretot perquè els seus adversaris polítics intentaran treure el màxim de profit dels enfrontaments interns que, inevitablement, generarà aquesta forma de triar el candidat a alcalde.

Pels convergents, en canvi, això de les primàries no va amb ells. Ho veuen com un signe de feblesa i falta de carisma. El seu carismàtic líder està aconseguint que CiU tingui, a hores d’ara, les pitjors perspectives electorals de la seva història. Antídot? Les plebiscitàries. Plebiscitàries enteses com si anem amb més colla passarà desapercebuda la nostra davallada electoral. Des d’una òptica partidista, CiU hauria de pregar perquè el Govern espanyol veti qualsevol tipus de consulta i provoqui la convocatòria de les famoses eleccions plebiscitàries al Parlament de Catalunya. I, abans, probablement, passarem per eleccions plebiscitàries al Parlament europeu i als ajuntaments de Catalunya.

Els socialistes ho tenen, ara per ara, més fàcil. El dret a decidir el candidat a alcalde donarà lloc a força garrotades a can PSC, però el dret a decidir impulsat pels convergents pot suposar el certificat de defunció de CDC. CiU ja fa temps que és més morta que viva.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats